Categorie: Artikel
Publicatiedatum: maart 13, 2015

Nieuwe visie leidt tot patent op milieuvriendelijke nestkast

Begin november 2014 heeft Koppert Biological Systems voor de Nederlandse markt een patent verworven op de Natupol Booster. Door een ander materiaal te gebruiken is de onderneming erin geslaagd knaagschade van hommels uit te sluiten. Ook werd het aandeel milieubelastende kunststoffen in de constructie met 85 procent teruggebracht. Dat maakt de Natupol Booster, waarin Koppert jaren van onderzoek heeft gestoken, erg milieuvriendelijk en het verkleint de afvalstroom. De nieuwe nestkast zorgt voor een natuurlijke, veilige en uitermate effectieve bestuiving en is in vele landen snel uitgegroeid tot een verkoopsucces.

Koppert ontwierp de Natupol Booster speciaal voor de teelt van kortbloeiende gewassen, gewassen met een bloeitijd van maximaal een maand. De bestaande nestkasten voor buitenteelten gaan veel langer mee; Koppert ziet de scherp geprijsde Natupol Booster dan ook als een optimum tussen gebruiksnut, effectiviteit en kosten.

In lijn met de in 2014 gelanceerde nieuwe visie heeft Koppert jaren lang onderzoek gedaan naar een alternatief voor de tot nu toe gangbare plastic nestkasten die bestand zijn tegen de kaken van de hommels. Voor de Natupol Booster zocht Koppert vele jaren naar een nieuw constructiemateriaal. Proeven met onder meer karton, natuurlijke en synthetische vezels, plastic, bioplastics en piepschuim lieten onvoldoende resultaat zien. Begin 2011 kwam de eerste doorbraak, een innovatie die de afgelopen jaren werd geoptimaliseerd en getest.

Veel minder kunststoffen
Koppert heeft nu op basis van papiervezels een speciaal behandeld materiaal ontwikkeld dat bestand is tegen de kaken van hommels. Dit nieuwe materiaal en het productieprocédé vormen de basis onder het in november 2014 verkregen Nederlandse patent. Een Europees patent, patenten voor de Verenigde Staten en een aantal andere landen buiten Europa worden in de loop van 2015 verwacht.

Dankzij het nu gevonden constructie/verpakkingsmateriaal kan Koppert de Natupol Booster met gebruik van 85 procent minder kunststof produceren. Dat maakt het product zeer milieuvriendelijk en verkleint de afvalstroom. Op basis van de Natupol Booster en de missie van Koppert - verwoord als 'Partners with Nature' - werkt de onderneming verder aan meer duurzame en effectieve oplossingen voor verpakken.

Groot succes
Koppert introduceerde de Natupol Booster begin 2014 op de vakbeurs SIVAL in het Franse Angers. De nestkast groeide snel na de introductie uit tot een groot internationaal succes. De Natupol Booster bevat meerdere hommelkolonies die speciaal geprepareerd zijn en de bestuiving een 'boost' geven. Efficiënte bestuiving en betrouwbare aanvoer van hoogwaardige bestuivers worden steeds belangrijker in de huidige dynamische markt. Juist als het groeiseizoen tegenzit en de marktprijzen oplopen, is efficiënte, stabiele bestuiving de basis voor hoogwaardige producties. Bovendien is de nieuwe nestkast goed geïsoleerd, maar met extra ventilatiemogelijkheden ook afgestemd op warmere klimaatzones. Daardoor blijft het hommelvolk langer presteren.

De Natupol Booster kan overigens ook goed in combinatie met Natupol en Tripol worden gebruikt om in gewassen met een langere bloeiduur de bestuiving in de piekperiode een extra boost te geven.

De Natupol Booster wordt gebruikt in onder meer aardbeien, frambozen, bramen, pruimen, zoete en zure kers, watermeloen, avocado, kiwi, pompoenen, verschillende variëteiten appel en peer, zaadteeltgewassen en de voedergewassen klavers en alfalfa.