Categorie: Artikel
Publicatiedatum: oktober 04, 2017

Natupol was altijd al goed, Natupol Excel is nog beter

Jan van Nieuwkerk: “Met Natupol Excel zijn de bevlieging en de bestuiving helemaal goed geweest. Voor mij betekent dat een extra zekerheid.”

Op één van de vestigingen van RedStar is sinds begin dit jaar Natupol Excel in gebruik. De ervaringen met de nieuwe nestkast zijn goed, aldus Jan van Nieuwkerk. “De bestuiving is helemaal in orde en we hebben bijna geen kasten hoeven bijzetten.”

“Wij zijn erg tevreden over de Natupol Excel.” Dat is de conclusie van specialist gewasbescherming Jan van Nieuwkerk. Hij is verantwoordelijk voor de gewasbescherming en de bestuiving op de zes vestigingen van RedStar in en rond Tinte. “Op onze bijna zes hectare grote vestiging aan de Westlandseweg, met een belichte tomatenteelt en de mini-pruimtrostomaat Sunstream, zijn wij de Natupol Excel meteen gaan gebruiken toen Koppert hem op markt bracht. RedStar houdt van innoveren; vanwege de verbeteringen aan de nieuwe nestkast wilden wij hem graag proberen.”

Een goede bevlieging

Van dat besluit heeft Jan geen spijt. Want nu, na vele maanden ervaring met de nieuwe kast, heeft hij de verschillende voordelen ervaren. “Koppert stelt dat je met de Natupol Excel minder kasten nodig hebt en toch een prima bestuiving realiseert. Vandaar dat ik bij onze eerste bestelling meteen twee kasten lager ging zitten dan gebruikelijk is. Dat heeft op het resultaat geen enkele invloed gehad. De bevlieging is het hele jaar goed geweest. Voor ons is dat belangrijk, want onze Sunstream heeft heel veel kleine bloemetjes. De hommels in Natupol Excel deden het prima, we hebben geen enkele moeilijkheid met de bestuiving gehad en bijna geen kasten hoeven bij te zetten. Daarnaast zijn er iets minder nestkasten gebruikt, ik schat een halve kast per hectare per week minder, en dat is toch een goede besparing.”

Maximale bestuiving

De hommels in een Natupol Excel weten hun kasten beter terug te vinden, dankzij Beevision (zie kadertekst). Het gevolg: minder hommels die verdwalen en verloren gaan, en dus méér hommels die blijven bijdragen aan een maximaal bestuivingsresultaat. Ook zorgt een nieuw ventilatiesysteem voor een beter binnenklimaat en bevat de nestkast meer suikerwater. Jan van Nieuwkerk: “De hommelvolken in de Natupol Excel zijn bovendien groter dan in het oude model. Dat zorgt ook voor een nog betere bestuiving.”

Meer teeltzekerheid

Jan van Nieuwkerk heeft gemerkt dat de nestkasten langer meegaan. De afgelopen winter gingen de nieuwe nestkasten acht weken mee, terwijl dat met het vorige model zeven weken was. “Alles bij elkaar ben ik erg tevreden over de nieuwe nestkast. De bestuiving is goed en per saldo ben ik zeker niet duurder uit. En het belangrijkste voordeel is uiteraard: meer zekerheid. Over de bestuiving hoef ik me geen zorgen te maken. Het vorige model was al goed, de Natupol Excel is nog beter.”

Natupol Excel:vier belangrijke vernieuwingen

De op de Fruit Logistica bekroonde Natupol Excel kenmerkt zich door vier vernieuwingen. Allereerst is het hommelvolk groter. Dat betekent een hogere bevlieging en daardoor een beter bestuivingsresultaat. Vooral in de fijnere typen tomaat (met veel bloemetjes) en in aardbei is dat een voordeel. Daarnaast heeft de Natupol Excel een ventilatiesysteem dat de temperatuur in de kast op een voor de hommels aangenamer niveau houdt, ook als de temperatuur boven de 25 graden komt. Dankzij dit betere binnenklimaat blijft een volk langer en beter actief en ook dat komt terug in een beter bestuivingsresultaat. Bij hogere temperaturen in de zomer, maar ook onder kunstlicht in de winter. De derde vernieuwing: de Natupol Excel bevat meer suikerwater. Daardoor kunnen de hommels hun betere prestaties langer volhouden.

Beevision: revolutionair

Beevision is de vierde, revolutionaire vernieuwing. Koppert heeft de kleur van de invliegopening afgestemd op dat deel van het spectrum waar hommels gevoelig voor zijn. Ook is de bedrukking afgestemd op het visuele vermogen van hommels en is op de nestkast een speciale coating aangebracht die alleen voor hommels zichtbaar is. Het resultaat: minder hommels die verdwalen en dus meer bestuiving.

Alles bij elkaar zorgt de Natupol Excel voor een maximale bestuiving en stijgt het rendement van een nestkast.