Categorie: Kolom
Publicatiedatum: december 24, 2020

Biologische gewasbescherming in Poinsettia goed verlopen voor 2020

Green_05_Poinsettia_s_Koppert_Biological_Systems-3.jpg

Biologische gewasbescherming in Poinsettia goed verlopen voor 2020

Het afgelopen jaar heeft de biologie goed zijn werk gedaan in de Poinsettia teelt waardoor er minder chemische correcties zijn geweest. Bij de start van de teelt is het belangrijk dat je trips goed aanpakt want deze brengen de meeste schade en groeiremming toe aan je het gewas. Het is daarom belangrijk om genoeg roof- en voermijten in te zetten tegen trips en daarnaast tegen witte vlieg. Het voordeel is dat de planten bij de start nog tegen elkaar aan staan zodat je bijna geen verlies hebt tijdens het verblazen van je roof- en voermijten. Hetzelfde geldt voor sluipwespen om witte vlieg op te sporen en te bestrijden.

Biologie de beste optie

Een andere optie is om in het begin te starten met een chemische correctie en daarna zo spoedig mogelijk de biologie in te zetten. Het is belangrijk om op te letten hoe lang de nawerking van het chemische middel is. Met onze Neveneffecten App op de website kan je dit gemakkelijk opzoeken. Een derde optie is om zowel biologisch als chemisch in te zetten. Het is dus belangrijk om goed uit te zoeken of de producten te combineren zijn, ook dit kun je herleiden uit onze Neveneffecten App.

Er zijn dus meerdere mogelijkheden om de plaagdruk bij de start van de teelt laag te houden. Maar als de planten eenmaal uitgezet zijn en het gewas gegroeid is, dan is het toepassen van biologie de beste optie. Dit omdat de meeste chemische middelen tegenwoordig contact werking hebben en het met grote planten lastig is om de plaag te raken middels het spuiten.

Strategie bij Green05 100% biologisch

Samen met Green05 zijn we al jaren bezig met proeven om te testen welke type roofmijt en dosering goed past bij de manier van telen. We hebben hier gekeken naar de strategie welke het meest effectief is, op zowel het vlak van een goede biologische balans in het gewas als op financieel vlak. We hebben bij de proeven rekening gehouden met het gehele proces vanaf stek tot aan de eindklant. Dit houdt in vanaf het punt dat de vermeerdering- en veredelingsbedrijven middelen gebruiken tot aan de eisen van de eindklant.

Samen met het gewasbeschermingsteam van Green05 zijn we op deze manier tot een passende strategie gekomen. De strategie van Green05 is om 100% biologische gewasbescherming toe te passen en alleen waar nodig chemisch te corrigeren. Zowel dit jaar als vorig jaar zijn er geen chemische correcties nodig geweest tegen witte vlieg en trips.

Voorbereiden op volgend jaar

Het afgelopen jaar hebben we over het algemeen met relatief minder biologische bestrijders en chemische middelen de witte vlieg goed onder controle weten te houden maar dat hoeft geen garantie voor het volgende jaar te zijn. We zien steeds meer verschillende soorten trips (vooral Echinothrips) in het gewas voorkomen welke soms lastig te bestrijden zijn.

Een andere uitdaging is koolwittevlieg, deze zien we steeds meer opkomen in Poinsettia. Op dit moment is het nog geen grote plaag maar het kan zomaar volgend jaar voor problemen zorgen omdat deze lastiger te bestrijden is dan de reguliere kas- en tabaks witte vlieg. Maar natuurlijk hoop ik dat het volgend jaar op het gebied van bestrijding van ziekten en plagen weer net zo’n goed jaar wordt als afgelopen jaar!

Ik kijk er naar uit om volgend jaar weer bij telers langs te komen en te sparren over de beste strategie. Zodat we allemaal weer voorbereid zijn op een mooi Poinsettia seizoen in 2021!

Alvast prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Hulp nodig?