Categorie: Artikel
Publicatiedatum: maart 28, 2022

Nieuwe voet aan de grond voor geïntegreerde gewasbescherming via CABI

Nieuwe voet aan de grond voor geïntegreerde gewasbescherming via CABI

Koppert werkt al een aantal jaar samen met CABI. De impact hiervan is dat kennis over biologische gewasbescherming begint door te sijpelen naar kleinschalige boeren in ontwikkelingslanden.

Over de hele wereld functioneren plantendokters binnen het Plantwiseprogramma van CABI. “Telers komen met een zieke maïsplant achter op hun brommertje naar het spreekuur van zo’n plantendokter. Die stelt de diagnose: wat mankeert de plant en wat valt er te doen om het gewas beter te maken. Telers vertrouwen die plantendokter. Dus je kunt je voorstellen hoe belangrijk het is als die deskundige uitlegt dat er natuurlijke, biologische manieren zijn om een ziekte of plaag te bestrijden. Daarom is het zo belangrijk om plantendokters daarin te trainen. Het moet tussen de oren komen dat natuur de beste bondgenoot is”, legt Ed Moerman uit. Hij is uitvoerend manager voor de Koppert Foundation.

“Koppert wil bevorderen dat veel meer boeren op een schonere manier gaan werken, ook kleinschalige bedrijven, waar nog relatief weinig kennis is over geïntegreerde gewasbescherming.”

Effect merkbaar
CABI trainde de afgelopen jaren plantendokters in biologische bestrijdingsmethodes. Dit gebeurde met een bijdrage uit de Koppert Foundation voor de ontwikkeling van het curriculum. In Kenia was in 2018 een pilot waarbij 51 plantendokters zijn getraind. Ed Moerman: “Voorheen was het vertrouwen in chemische gewasbescherming groot. Je past het toe en ziet de volgende dag effect. Biologische gewasbescherming werkt niet à la minute. Evaluatie na circa een jaar toonde toch effect van de trainingen aan. Zo adviseren plantendokters in deze regio minder vaak middelen die schadelijk zijn voor natuurlijke vijanden en wijzen ze telers meer op natuurlijke oplossingen die in de lokale winkel te koop zijn.”

Uitbreiden naar Burundi
CABI schaalt de trainingen nu op in het nieuwste land dat bij Plantwise is aangesloten, Burundi. Willis Ochillo, Regional Manager for Plantwise in Africa: “In Burundi zijn 45 nieuwe plantendokters getraind en in 2023 zullen dat er 300 zijn. De scholing in geïntegreerde bestrijding is onderdeel van hun opleiding. Wat Koppert toevoegt aan de kennis van CABI is de focus op een geïntegreerde, duurzame manier van werken, die ook goed is voor de gezondheid van de boeren zelf. Koppert weet daarnaast veel over veilige manieren om gewasbeschermingsmiddelen toe te passen. Kennis die bij kleine boeren vaak ontbreekt en waarvoor ze de juiste uitrusting niet hebben.”

India: minder chemie
“Ook in India zijn inmiddels 28 van de plantendokters getraind. We hebben de training aangepast aan de lokale omstandigheden en de kennis van ziekten en plagen in India.”, vertelt Malvika Chaudhary, Regional Coordinator for Plantwise in Asia.
Ed Moerman vult aan: “In India hebben we naast plantendokters ook private adviseurs getraind. De Indiase regering loopt voorop om minder afhankelijk te worden van chemie.”

Alle 13.000 dokters
Het trainingsmateriaal ontwikkelde CABI met financiële hulp en kennis van Koppert Foundation. Dit is sinds kort beschikbaar via CABI Academy en inmiddels door 20 plantendokters opgevraagd die de training niet gehad hebben, maar die wel de kennis willen toepassen.

Malvika Chaudhary: “We staan te trappelen om alle plantendokters deze training te geven, maar met meer dan 13.000 wereldwijd gaat dat uiteraard niet in korte tijd.” Ook kost het aanpassen van de training aan elk land tijd en geld. “Bovendien moet er in een land ook een wens van binnenuit zijn om te veranderen. Op zijn minst moet een regering nieuwe biologische middelen bijvoorbeeld toelaten”, vult Ed Moerman aan. “Wat dat betreft is de samenwerking met CABI nuttig. Deze organisatie heeft niet alleen 110 jaar een enorme database opgebouwd met kennis van plantenziekten en plagen over de hele wereld. CABI heeft ook connecties met overheden van landen waar commerciële partijen lastig voet aan de grond krijgen.”

Portaal
CABI lanceerde in 2021 een nieuw portaal, het CABI Bio Protection Portal, waarin adviseurs en telers een overzicht vinden van alle niet-chemische gewasbeschermingsmiddelen die in hun land wettelijk geregistreerd en commercieel beschikbaar zijn.

“Koppert heeft de database mee gevuld, maar wij zijn niet de enige die erin staan. Het is een compleet overzicht van middelen van alle deelnemende producenten”, vertelt Ed Moerman. “De aandacht voor kleinschalige boeren was voor ons aanleiding om in onder meer Kenia een kleinere verpakking van Trianum op de markt te brengen, zodat onze producten ook binnen bereik zijn voor kleine landbouwbedrijven. Koppert Kenya heeft hiervoor koelkasten in lokale winkels geïnstalleerd om de natuurlijke producten die wij leveren beter te bewaren. Onze omzet vanuit die kleine plattelandswinkels groeit. Dit kennisportaal en de impact ervan is goed voor de boeren en voor ons. Hier gaan koopman en dominee hand in hand.”