Stratiolaelaps scimitus (Hypoaspis miles)

De roofmijt Stratiolaelaps scimitus is ook bekend onder de wetenschappelijke naam Hypoaspis miles. Het is een bodemroofmijt die van nature voorkomt in verschillende delen van de wereld. Deze roofmijt bestrijdt larven van varenrouwmug, poppen van trips en andere bodeminsecten. De mijten komen voor in en op de bodem en aan de basis van plantenstengels en bieden een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen.

Biologische bestrijding met Stratiolaelaps scimitus

Stratiolaelaps scimitus (Hypoaspis miles) wordt gebruikt voor de bestrijding van de volgende plagen:

De roofmijten voeden zich met larven van varenrouwmuggen, poppen van trips en andere bodeminsecten. De mijten verschijnen in en op de bodem en aan de basis van plantenstengels.

Voedingsgedrag van Stratiolaelaps scimitus

Roofmijten doorboren hun prooi en zuigen de inhoud eruit. Stratiolaelaps scimitus is een generalistische predator. Naast bodembewonende tripsstadia voedt hij zich ook met vliegenlarven, mijten, springstaarten, nematoden en andere kleine bodemorganismen. De larven voeden zich niet. Nimfen en volwassen mijten prederen voornamelijk in de bovenste 1-2 cm van de bodem. Volwassen vrouwtjes eten tot 4,5 tripspoppen per dag.

Levenscyclus van Stratiolaelaps scimitus

Stratiolaelaps scimitus heeft dezelfde levenscyclus als de Phytoseiidae en doorloopt dus de volgende stadia: ei, zespotige larve, achtpotige protonimf en deutonymf, en volwassen stadium. Stratiolaelaps scimitus is een grote mijt met een lichaamslengte tot 1 mm. Het lichaam is bleek met een duidelijk zichtbaar bruin rugschild, bruine poten en bruine monddelen. De vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes en hebben een witte streep op het achterlichaam. De eieren, larven en eerste nimfenstadia zijn wit, en de nimfen worden lichtbruin naarmate ze ouder worden. De eieren zijn wit, ovaal en ongeveer 0,3 mm lang.

Beste omstandigheden voor het gebruik van Stratiolaelaps scimitus

Voor optimale resultaten moet de grond vochtig, rijk aan organisch materiaal en los van structuur zijn. De minimumtemperatuur voor succesvol gebruik van Stratiolaelaps scimitus is 15°C.

Play

Stratiolaelaps scimitus inzetten

De roofmijt Stratiolaelaps scimitus(Hypoaspis miles) is verkrijgbaar in een koker (Entomite-M).

  • De kartonnen koker licht draaien en schudden vóór gebruik
  • Gelijkmatig uitstrooien op aarde of groeimedium (niet op het plastic)

De dosering van Entomite-M hangt af van het klimaat, het gewas, het groeimedium en de plaagdruk en moet steeds aan de specifieke situatie worden aangepast. Begin preventief met de introductie of zodra de eerste plaaginsecten in het gewas worden waargenomen. De introductiedoseringen variëren gewoonlijk tussen 100-500 per m2/uitzetting. Raadpleeg een consultant van Koppert of van een erkende distributeur van Koppert-producten voor advies over de beste strategie voor uw situatie.