Categorie: Kolom
Publicatiedatum: mei 17, 2016

Zien is geloven

Met de komst van beeld en geluid is het een stuk makkelijker geworden om een boodschap te verkondigen. Of het nu gaat om verschrikkelijke beelden die ik in deze column niet ga benoemen, of dat het gaat om wereldveranderende beelden zoals de eerste maanlanding of de Berlijnse muur die omver werd gehaald.

Zien is geloven en als men met eigen ogen iets gezien heeft, beïnvloedt dat de opinie van mensen vele malen meer dan dat men het heeft ‘van horen zeggen’. Zo is het soms ook met strategieën die we gebruiken tegen bepaalde plagen. Het is echt ongelofelijk wat onze bestrijders allemaal kunnen in de praktijk, mits de voorwaarden en omstandigheden goed zijn.

Zo kwam een collega van mij met fantastische verhalen over succesvolle tripsbestrijding in chrysant in Canada. Daar waar we in Nederland soms worstelen om de trips onder de duim te houden, is het in Canada goed te doen. De Koppert strategie is daar ongeveer hetzelfde, alleen de uitgangspunten van de teler zijn anders. Theoretisch geloofde ik zeker wel in dit verhaal. Maar als je dit niet met eigen ogen ziet, heb je minder beleving en ook minder de overtuiging dat het niet alleen anders kan, maar anders moet!

Een soortgelijke biologische strategie als in Canada wordt gehanteerd in Engeland en daar heb ik de resultaten met eigen ogen gezien; nu ben ik helemaal om. De teler in kwestie is met een tripsdruk van enkele duizenden per vangkaart vier jaar geleden naar een druk van nul tot enkele trips gegaan. Zien is geloven, maar vooral ook overtuigd zijn. Als u iets ‘gehoord’ heeft over een bepaald beestje of strategie waar wij gebruik van maken, neem dan gerust contact op om het met eigen ogen te zien, of te horen van een collega-teler.

Auteur: Alex van der Heiden (sierteeltconsultant), email: avdheiden@koppert.nl