Categorie: Kolom
Publicatiedatum: september 28, 2017

Veel uitdagingen in de sierteelt

De kwekers van bloemen en planten krijgen steeds meer uitdagingen te verwerken op het gebied van de gewasbescherming. Maatschappelijk verantwoord ondernemen/telen is nog nooit zo actueel geweest dan nu.

De consument verwacht geen residu op de bloemen omdat dat eventueel schadelijk kan zijn voor de volksgezondheid. Supermarktketens reageren door de kwekers restricties op te leggen m.b.t. het gebruik van bepaalde middelen. Daarnaast worden er middelen verboden door overheden of beslissen fabrikanten van chemische middelen zelf te stoppen wanneer afzetmarkten te klein worden.

In de praktijk leidt dit tot extra druk op de kwekers om schone, vrij van ziekten en plagen gekweekte bloemen en planten aan te leveren. De roep om geïntegreerde gewasbescherming met het accent op de biologie wordt alsmaar groter. Binnen Koppert zien we dit terug in bijvoorbeeld de teelt van chrysanten, gerbera en cymbidium. Er moet nog veel geleerd worden, hoe werken de biologische bestrijders, hoeveel moet er ingezet worden, waar ligt de economische schadedrempel voor de kweker en welke chemische middelen kunnen nog worden ingezet om te corrigeren wanneer dit noodzakelijk is. Ik ben ervan overtuigd dat Koppert en haar distributeurs samen met de kwekers antwoorden gaan vinden op al deze vragen.

Auteur: Arne van Aalst (Sales Director NW Europe)