Categorie: Kolom
Publicatiedatum: oktober 08, 2019

Op zoek naar evenwicht en oplossingen

Op zoek naar evenwicht en oplossingen

Oktober is altijd een mooie maand om het teeltseizoen te evalueren en om nieuwe plannen te maken voor de nieuwe teelt. Als we terug kijken mogen we eigenlijk niet klagen. Veel plagen hebben we op een goeie manier onder controle gehouden. Dat betekent niet dat we afgelopen jaar geen uitdagingen hebben gehad, want die waren er zeer zeker. Neem nu de plaag trips. Afgelopen teeltseizoen hebben we gemerkt dat het op verschillende bedrijven heel lastig was om Orius voldoende snel op te bouwen en zo de trips volledig te bestrijden. Als daar dan ook nog het bronsbladvlekkenvirus bij komt dan wordt het helemaal erg lastig. Zo zie je maar dat een plaag die we al jaren goed onder controle hebben zomaar opeens weer heel lastig kan zijn.

Een andere opkomende plaag die zich door heel Nederland meer en meer laat zien, is de stinkwants Nezara. Deze wants heeft zich op circa 30 bedrijven laten zien. De wants veroorzaakt schade in de kop van de plant (splijtkoppen), geeft vrucht abortie en laat ook op de vruchten ‘zuig’ stippen zien. Tot nu toe hebben we geen ‘natuurlijke’ correctiemiddelen om Nezara onder controle te houden. En breedwerkende correctiemiddelen hebben gewoon als gevolg dat het biologisch evenwicht van diverse plagen verstoord en uit de hand loopt! We zijn op zoek naar de juiste parasiet om deze schadelijke wants te bestrijden. Onderzoek loopt en wordt komend seizoen verdere uitgevoerd. Hopelijk hebben we snel ‘beet’ en vinden we een antwoord op deze opkomende plaag.

Dan hebben we ook nog het ‘verhaal’ Plenum. Hierbij is de grote vraag of de tijdelijke toelating er door komt of niet. Een heel belangrijke vraag voor de telers want luis bestrijden zonder een goed correctiemiddel zal heel lastig worden. Komt de tijdelijke toelating er, dan hebben we meer tijd om te zoeken naar een biologisch alternatief. Toch zal elk bedrijf biologisch moeten starten met een preventieve aanpak van luis. We hebben nu nog de kans om veel te leren en kennis te verzamelen. Want als Plenum uit het pakket is van correctiemiddelen zal ook de bestrijding luis een heel lastig verhaal worden. Voor Koppert wordt het ook een belangrijk ‘luizenjaar’ want als de paprikatelers aan de slag gaan om de luis met Aphidend en Aphipar aan te pakken, zullen ook onze kweeklocaties op de grote aanvraag naar natuurlijke vijanden voorbereid moeten zijn. Dus mijn advies: ga aan de slag met je planning van natuurlijke vijanden en maak op tijd afspraken met je adviseur zodat de ‘beesten’ ingepland worden.

Hulp nodig?