Categorie: Kolom
Publicatiedatum: februari 17, 2020

Wat zal de toekomst brengen?

Wim_van_der_Meer_Koppert_Biological_Systems-12.jpg

Wat zal de toekomst brengen?

Het is dinsdagavond en plots wordt mijn aandacht getrokken door een slow television programma. Adriaan van Dis interviewde de gast van zijn dromen: historicus en internationale bestsellerauteur Yuval Noah Harari. Harari wordt gezien als een van de grootste denkers van onze tijd. Hij spreekt over Artificial Intelligences (AI) en biologie. Het is niet duidelijk wat de banen van de toekomst worden. Waar moeten de kinderen voor worden opgeleid? Wie het weet mag het zeggen.

Tegenwoordig draait alles om algoritmes, big data en controle. Zelfs in ziekenhuizen kunnen ze op basis van algoritmes zien of patiënten zieker worden, nog voordat een patiënt het zelf door heeft.

Ook in de tuinbouw wordt het steeds belangrijker om plagen en ziekten te voorspellen. Wanneer wordt het gewas aangetast, waar moeten we de plaag bestrijden en hoeveel gewasbescherming hebben we daarvoor nodig? Je ziet allerlei initiatieven ontstaan waarvan Natutec Scout er één is. Door de vangkaarten te scannen met je telefoon en deze scout data op de plaats van aantasting direct te registeren, kan je heatmaps van de plagen en of ziekten maken en deze informatie analyseren op de computer. Bij plotselinge toename van een plaag kan door een Koppert consultant op afstand zelfs mee worden gekeken en direct advies geven over de beste aanpak. Wat zou het mooi zijn als we vervolgens de natuurlijke vijanden automatisch kunnen uitzetten op de plaats delict! Nog mooier is het om te kunnen voorkomen dat de plant ziek wordt op basis van voorspellingen.

Tsja wat zal de toekomst ons brengen…. Ik hoop veel goeds!

Hulp nodig?