Categorie: Kolom
Publicatiedatum: november 05, 2020

Op afstand en toch heel dichtbij

Onze adviseur:

Arno_Moerman_Koppert_Biological_Systems-19.jpg

Op afstand en toch heel dichtbij

U weet het al sinds maart: de consultants van Koppert kunnen u minder makkelijk bezoeken en geven hun adviezen veelal op afstand. De kwaliteit van die adviezen heeft daar gelukkig niet onder te lijden.

Waren de bedrijfsbezoeken dan eigenlijk overbodig? Nee, natuurlijk niet. U, de teler, ziet uw gewas elke dag. Voor uw consultant is het gewas 'zien' ook belangrijk. Maar als dat letterlijk niet kan, moet het maar figuurlijk, op afstand dus. Roeien met de riemen die we hebben, daar komt het op neer.

Adviseren op afstand, zonder het gewas te zien, is overigens geen onbekend fenomeen binnen Koppert. In landen waar de afstanden erg groot zijn, doen onze consultants dat al vaker dan in Nederland en België. En het blijkt prima te werken.

Ook in Nederland moet het soms; zo staat het TOBRF-virus in tomaat een bezoek aan het gewas in de kas in de weg. De adviezen gaan per telefoon of e-mail; of de stand van zaken wordt in kantoor of kantine besproken. Ook dit gaat probleemloos.

Zelf kunt u er trouwens veel aan doen om het best mogelijk advies-op-afstand te krijgen. Alles valt of staat namelijk bij goed scouten en bij juiste tellingen. Want een indruk van de plaagdruk of de veroorzaakte schade kan te optimistisch zijn, te positief. Cijfers vertellen ons en u méér.

Kortom, zorg ervoor dat uw consultant zo veel mogelijk over de situatie in het gewas te horen krijgt. Geef er zo mogelijk de getallen bij. En kies voor voorzorg: mail uw tellingen liever vaker dan minder vaak naar uw consultant. Zo blijft hij of zij altijd goed op de hoogte van wat er in de kas speelt. Denk in dit verband ook eens aan Natutec Scout. Een gebruiksvriendelijk hulpmiddel waarmee het scouten en de rapportages sneller en makkelijker plaatsvinden. U heeft daar zeker profijt van.

Voor consultants blijft het ‘in het echt zien’ van eventuele problemen altijd het ideaal. Het liefst keren wij daarom zo snel mogelijk terug naar de gewone situatie. Tot het zo ver is, zitten wij op afstand, maar blijven we toch heel dichtbij. Dat doen we samen.

Arno Moerman

consultant groenten

Hulp nodig?