Categorie: Artikel
Publicatiedatum: oktober 04, 2017

Unieke dienstverlening van Koppert: telers willen zekerheid, onderzoek aan monsters groeit snel

Anton van der Linden: “De belangen worden steeds groter. Daarom willen steeds meer telers elk risico uitsluiten. Ons onderzoek biedt hen de zekerheid die zij wensen.”


Een sterke zet. Zo kan het onderzoek van spoelmonsters waarmee Koppert in 2014 van start ging, wel worden aangemerkt. Steeds meer telers en consultants laten monsters onderzoeken, en van een groeiend aantal gewassen. De belangen worden immers steeds groter. “Ons onderzoek van blad- en spoelmonsters geeft telers zekerheid. Precies wat zij zoeken.”

Anton van der Linden geeft bij Koppert leiding aan het onderzoek van monsters, dat in 2014 uit de startblokken ging. Het betreft vooral monsters uit de sierteelt. Maar ook de grote vruchtgroentegewassen doen mee, net als zachtfruit. En sinds Koppert ook in landen als Brazilië, Colombia en Ecuador stevig aan de weg timmert, liggen ook monsters van gewassen als bijvoorbeeld banaan regelmatig onder de microscopen in Berkel en Rodenrijs.

De belangen worden groter

“Het onderzoek aan blad- en spoelmonsters is dan ook erg belangrijk”, vertelt Anton. “Het geeft om te beginnen uitsluitsel als niet duidelijk is welke plaag in een bepaald gewas zit. Is het bijvoorbeeld de ‘gewone’ Californische trips, of wellicht Echinothrips? Of is het zelfs Thrips nigropilosus? Die kan in een gewas als bijvoorbeeld potchrysanten opduiken en is heel lastig van Californische trips te onderscheiden. Zie je van Californische trips meestal één nimf per blad, bij Thrips nigropilosus kunnen dat er wel tien zijn. Met dergelijke hoge dichtheden kan hij bijzonder veel schade veroorzaken.” Geen teler die dat wil. Omdat de belangen zo groot zijn en almaar groter worden, willen telers antwoord op de vraag met welk plaaginsect zij te maken hebben. “Want alleen dan kunnen zij de juiste, toegespitste maatregelen nemen. Die zekerheid komt er dan, en voor een zacht prijsje.”

De teeltzekerheid staat bovenaan

Een andere functie van het onderzoek aan monsters is het meten van de populatie-ontwikkeling van zowel plaaginsecten als van uitgezette bestrijders. Dit gebeurt aan de hand van tellingen. Op die manier ontstaat inzicht in de effectiviteit van de genomen maatregelen. “Dit komt ook steeds vaker voor”, aldus Anton en hij wijst weer naar de belangen die steeds groter worden. “De chemie is een doodlopende weg, het komt dus steeds meer aan op een aanpak met bestrijders, en dat terwijl de bedrijven groter worden en overheden en de markt steeds zwaardere eisen stellen. Dan willen telers wéten of een bepaalde aanpak naar behoren werkt. Van risico’s willen ze af, de teeltzekerheid staat bovenaan.”

Een unieke dienstverlening

Anton van der Linden sluit niet uit dat hij en zijn collega Catharina Kavvadia in de toekomst ook andere technieken gaan gebruiken. “Identificatietechnieken op basis van DNA maken momenteel een snelle ontwikkeling door. We hebben de expertise al in huis, maar voor routinematig onderzoek is het nog niet aan de orde. De komende paar jaar determineren we nog vooral aan de hand van de morfologische kenmerken. Eenvoudig gezegd: gewapend met kennis en ervaring door de microscoop kijken wat er te zien is.” Het is beleid van Koppert om het onderzoek aan spoelmonsters uit te breiden en te verbreden naar allerlei sectoren en gewassen. “De behoefte aan zekerheid groeit wereldwijd. Wij zien dat in ons laboratorium terug: vanuit alle continenten krijgen wij een groeiend aantal monsters te verwerken. Het onderzoek is bovendien snel en betrouwbaar. Het is óók een unieke dienstverlening; bij mijn weten zijn er geen andere bedrijven die dit aanbieden.”

Tips voor telers

Voor telers die monsters willen laten onderzoeken, hebben wij enkele tips.

1. Stuur altijd een zo vers mogelijk monster in, of een monster in alcohol.
2. En vul op het monsterformulier exact in wat u wilt weten. Wilt u alleen een soortbepaling? Of wilt u ook de aantallen weten? En uit welk gewas komt het monster? Met die informatie kan ons laboratorium gerichter en sneller werken. Als er vragen zijn, moeten die vaak eerst via de consultant terug naar de teler. Dergelijke vertragingen zijn uitgesloten als de informatie compleet is.