Categorie: Artikel
Publicatiedatum: juli 19, 2016

Rozenteelt en NatuGro: Een winnende combinatie

Aanzienlijke productieverhoging met minder input van chemische middelen

Maandag 11 juli werd door de landelijke gewascommissie Roos bij Koppert Biological Systems een bijeenkomst gehouden over het onderwerp Weerbaar Telen. Koppert heeft afgelopen jaren bij twee vooraanstaande bedrijven in de Nederlandse rozenteelt grote proeven gedaan met het teeltsysteem NatuGro. Age Tanja, consultant sierteelt van Koppert gaf een presentatie over de bereikte resultaten.

Volledig biologisch kweken, dat lijkt een utopie, maar dat kan in de toekomst werkelijkheid worden. “Zorg dat je gewas en bodem zo weerbaar mogelijk is”, is het devies van Age Tanja. Door NatuGro in te zetten bij Marjoland in Waddinxveen en Brockhoff Rozen in Luttelgeest, was men in staat om de resultaten nauwgezet te volgen. Hieruit bleek dat door te werken aan een weerbaarder gewas, middels NatuGro, de opbrengsten met 10% in stuks en 11% in kilo’s stijgen met een gelijkblijvend takgewicht. “De inzet van NatuGro stimuleert de wortelontwikkeling en verbetert de fotosynthese van de roos en leidt dus tot een aanzienlijk hogere opbrengst maar ook een hogere doorloopsnelheid; nieuwe uitlopers in het rozengewas groeien sneller waardoor er op jaarbasis meer stelen te snijden zijn,” aldus Tanja.

Joop van den Nouweland, directeur van rozenbedrijf Marjoland was ook tijdens de avond aanwezig. Van den Nouweland; “Na de bijeenkomst van maandag bent ik me er nog meer van bewust dat er nog vele uitdagingen liggen op het gebied van biologisch evenwicht in de mat/kas. Marjoland gaat graag met Koppert deze uitdaging aan”.

Daarnaast bleek ook uit de proef dat er een reductie van 25% fungicidegebruik gerealiseerd kan worden. Met name in de donkere periode van het jaar (week 40 tot week 13), wanneer meeldauw het lastigste te bestrijden is.

Na een uitgebreide en open discussie en de ervaringen van de telers was er veel belangstelling om deel te nemen aan het NatuGro teeltsysteem. Op de bijeenkomst waren 45 rozentelers aanwezig.

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Age Tanja te bereiken via atanja@koppert.nl