Categorie: Artikel
Publicatiedatum: november 29, 2015

Lovende kritieken voor natuurboek over de bloem als "verleidster" van insecten

Onlangs ging de felbegeerde Jan Wolkers Prijs 2015, die jaarlijks wordt toegekend aan het beste Nederlandse natuurboek, naar "Niet zonder elkaar – Bloemen en insecten".

Dit prachtig geïllustreerde boek, geschreven door Louis Schoonhoven, oud-hoogleraar entomologie aan de Universiteit van Wageningen, samen met nog twaalf andere biologen en entomologen, kreeg lovende recensies. "Met hoofdstukken als 'Niet zonder elkaar', 'Gekust door de wind' en 'De bloem als verleidster' is het alsof je een eco-thriller leest", aldus kweker en publicist Romke van de Kaa.

Het boek is deels gesponsord door Koppert Biological Systems en bevat ook een hoofdstuk over het belang van hommels voor bestuiving in tomaat en andere voedingsgewassen – een 25 jaar geleden geïntroduceerde innovatie die het gebruik van natuurlijke vijanden een boost heeft gegeven en het gebruik van pesticiden in de tuinbouw aanzienlijk heeft gereduceerd.

Tijdens een diner in Amsterdam ter gelegenheid van de onlangs behaalde Jan Wolkers Prijs benadrukte Koos Biesmeijer, medeauteur van het boek en onderzoeker bij NCB Naturalis, nog eens hoe belangrijk bestuivers zijn. "Twee derde van onze voedselgewassen is afhankelijk van bestuiving door insecten. Dat komt neer op een economische waarde van 140 miljard euro per jaar." Volgens hem is het boek een uitstekende introductie tot de complexe relatie tussen planten en bestuivers.

"In Europa zijn honingbijen uitstekende bestuivers, maar zij kunnen het werk niet alleen doen. Niet alleen omdat het er niet genoeg zijn, maar ook omdat zij niet altijd de beste bestuivers zijn. Voor het beste bestuivingsresultaat hebben we zowel natuurlijke bestuivers (zoals honingbijen van imkers) als hommels van commerciële producenten nodig", aldus Koos Biesmeijer.

"Het is een educatief boek dat de fantastische relatie laat zien tussen insecten en bloemen en met name die educatieve rol is belangrijk", zegt Remco Huvermann, productmanager bestuiving bij Koppert.

"Ik denk dat het belangrijk is dat mensen weten dat planten en insecten van elkaar afhankelijk zijn en hoe enorm complex die onderlinge relatie is. Insecten spelen een belangrijke rol in de voedselproductie, ons eigen bestaan en het welzijn van de aarde", aldus Remco. "Dit boek toont op een schitterende manier de ingewikkelde mechanismen van de natuur, en is toch makkelijk leesbaar en toegankelijk."

Remco hoopt dat "Niet zonder elkaar – Bloemen en insecten" binnenkort vertaald zal worden naar andere talen zodat het een breder publiek bereikt. "Het illustreert op een mooie manier de missie van Koppert om samen te werken met de natuur."

Voor meer informatie over "Niet zonder elkaar – Bloemen en insecten" zie: https://www.natuurmedia.nl/