Categorie: Artikel
Publicatiedatum: november 04, 2016

Hommels vinden de weg dankzij een doorbraak in het nieuwe Koppert-bestuivingsassortiment

Intensief onderzoek naar het gezichtsvermogen van hommels heeft aangetoond dat hommels anders zien dan mensen. Deze eenvoudige ontdekking heeft geleid tot een aantal door Koppert Biological Systems ontwikkelde bestuivingsinnovaties. De innovatieve zichtbaarheidssignalen en andere nieuwe kenmerken hebben een positieve invloed op bestuiving in de kas, vooral in gewassen onder assimilatiebelichting.

Door de ogen van een hommel
Uit onderzoek is gebleken dat hommels zich niet goed meer kunnen oriënteren als het daglicht afneemt door factoren zoals het gebruik van assimilatiebelichting in de donkerste maanden van het jaar of het aanbrengen van extra lagen tunnelplastic. Het nieuwe assortiment Koppert-nestkasten is uitgerust met specifieke signalen die ze beter zichtbaar maken voor de hommels en is speciaal ontwikkeld om hommels te helpen de weg te vinden onder deze en andere ongunstige omstandigheden. De nieuwe Natupol Excel-nestkast is bijvoorbeeld uitgerust met extra signalen die alleen voor hommels zichtbaar zijn en waardoor ze hun nestkast makkelijker terugvinden in het gewas.

‘Door een combinatie van coatings, verven en veranderingen in de opdruk vinden de hommels de weg naar de Natupol-nestkast veel sneller terug’, aldus Remco Huvermann, productmanager bestuiving bij Koppert. 'Door deze innovatie kost het de hommels minder energie om de nestkast terug te vinden, zodat ze meer tijd en energie kunnen besteden aan effectieve bestuiving. Uiteraard spelen de signalen een nog belangrijkere rol wanneer de lichtomstandigheden niet optimaal zijn.'

Aanvullende kenmerken
De biologische inhoud van de nestkasten is verbeterd: er is extra suikerwater toegevoegd zodat de hommels meer energie tot hun beschikking hebben en de ventilatiegaten zijn aangepast zodat insecten niet kunnen binnendringen in de nestkast.

'Sinds Koppert in 1989 actief is geworden op het gebied van commerciële bestuivers, hebben we een aantal grote, innovatieve stappen gezet. Het Natupol-systeem is het resultaat van 26 jaar lang opgebouwde expertise in combinatie met de nieuwste technologie. Samen met advies op maat bieden onze beste hommels en technisch geavanceerde nestkasten betrouwbare prestaties en de beste beschikbaarheid op de markt', voegt Huvermann toe.

Het volledige Natupol-assortiment, waaronder Natupol Smart (klein), Natupol (standaard) en de grote Natupol Excel-nestkast, is nu uitgerust met de innovatieve zichtbaarheidssignalen en andere nieuwe kenmerken.

Natupol
Natupol blijft het paradepaardje van de bestuivingsproducten van Koppert. De standaardnestkast Natupol is het perfecte product voor algemene toepassingen en gewassen met 25 tot 35 bloesems per m2 per week, zoals ronde tomaten en pruimtomaten, en teeltoppervlakken groter dan 2000 m². De zichtbaarheid is geoptimaliseerd door middel van strategisch aangebrachte reflecterende signalen op de nestkasten zodat minder hommels de weg kwijtraken in de kas. Het resultaat? Betere bestuiving.

Natupol Smart
Natupol Smart wordt met name gebruikt voor gewassen die geteeld worden op een oppervlakte van minder dan 1000 m² of gewassen met minder dan 25 bloesems per m² per week, zoals vleestomaten of zaadgewassen.

De Smart-hommelnestkast is breed inzetbaar en heeft een langere levensduur dankzij nieuwe innovaties zoals een betere zichtbaarheid in het gewas, een verbeterde biologische inhoud, 50% meer suikerwater en een verdubbeling van het broedvolume.

Natupol Excel
Natupol Excel is speciaal ontwikkeld voor gewassen met veel bloesems per m2 per week (meer dan 35), zoals cherry- of snacktomaten, bessen en aardbeien. Natupol Excel kan ook gebruikt worden in verlichte kassen. Deze nestkast wordt geleverd met een grotere kolonie, heeft grotere ventilatiegaten met een slimme versperring voor indringers, bevat 19% meer suikerwater voor meer en langere bestuiving en heeft een betere zichtbaarheid in het gewas met extra kleursignalen bij de ingang van de nestkast die zich in het voor hommels zichtbare lichtspectrum bevinden, voor een beter bestuivingsresultaat.

Koppert Biological Systems heeft het nieuwe Natupol assortiment deze maand in Europa geïntroduceerd. De nieuwe nestkasten vervangen het huidige bestuivingsassortiment van Koppert voor bedekte teelten.