Categorie: Artikel
Publicatiedatum: maart 09, 2016

Hoe ziet gewasbescherming er in 2025 uit?

Hoe ziet gewasbescherming er in 2025 uit?
Hierover spraken wetenschappers en stakeholders tijdens een bijeenkomst georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) in het Trippenhuis in Amsterdam. Wat zijn de perspectieven voor ecologische gewasbescherming en gebruiken we straks nog uitsluitend ecologische gewasbeschermingsmiddelen en biociden? Peter Jens, Alliance Manager bij Koppert, presenteerde zijn visie op de toekomstige landbouw aan de hand van een drietal vragen.

Wat is uw droombeeld van de gewasbescherming in 2025?
“Wat u en ik vinden, is niet belangrijk. Het zijn de maatschappelijke krachten die bepalen wat wij gaan produceren in Nederland en hoe we dat gaan produceren in 2025. Blijft het de testosteron gedreven landbouw met honderden hectares en megatonnen of gaan we naar gefriemel op de vierkante millimeter met nutriënten in ons kleine landje? Meer kennis over voeding, maatschappelijke druk en efemeralisatie (meer doen met minder) zijn de drie drijvende krachten die ervoor zorgen dat we in 2025 een ander landbouwsysteem zullen hebben. Daaruit zal volgen óf we gewasbescherming nodig hebben en zo ja, wat voor gewasbescherming.

Prestaties van biologische landbouw in vier gebieden van duurzaamheid: oranje – productie, donkerblauw –milieu, lichtblauw– economie, groen - welzijn. Buitenste cirkel 100%.
Bron: Organic agriculture in the twenty-first century, JP Reganold and JM Wachter, Nature Plants, Vol 2, February 2016.

“Wij denken dat we straks geheel andere landbouwsystemen hebben. Het diagram laat zien wat de landbouw nu en straks kan presteren aan ecosysteem services met aandacht voor de bodem, voedingskwaliteit voor mens en dier, en het minimaliseren van pesticiden en residuen. Een dat meer winstgevend is. Als ‘bio’ ontdaan wordt van haar ideologie en steeds meer wetenschap gaat bevatten dan wordt dat ons voorland. En daar is niet veel ruimte meer voor synthetische chemische middelen. Als Nederland kunnen we topspeler worden in humane voeding. Baby-foodgrade staat voor absoluut schoon voedsel, een begrip waar iedereen in Brussel grijze haren van krijgt, maar wat heel belangrijk gaat worden.”

Een mooi toekomstbeeld, maar hoe komen we daar?
“Eigenlijk zijn er geen knelpunten. Het geschetste droombeeld is er al: dit is wat de innovatief biologische landbouw nu presteert. Dat is ongeveer 2-3% van de landbouw. Als ecologisch denker zie ik geen knelpunten. De worm die kruipt wel rond en doet zijn ding. Dingen ‘zijn’ gewoon, ook knelpunten. Het zijn vooral de regelgevers die met hun handen in het haar zitten. In onze laboratoria komen we zaken tegen waar nog geen naam of functie van bekend is. Dus hoe gaat Brussel dat allemaal regelen? Als Nederland kunnen we Brussel helpen met het nemen van steeds betere beslissingen over de regelgeving, ook debatteren helpt nieuwe inzichten te verkrijgen.Verder denken we dat Nederland qua landbouw een uitzonderingspositie heeft. Maar tijdens onze reizen over de wereld zien we dat er in veel regio’s in Azië, Afrika en Arabië heel slim met ecologie en landbouw wordt omgegaan. Daar zouden wij nog wat van kunnen leren.”

Wat zou de wetenschap kunnen bijdragen? Welke kennis is nodig?
“Naast bèta-wetenschappers hebben we antropologen, theologen, ethici, taalkundigen en beeldend kunstenaars nodig die de nieuwe landbouwconcepten kunnen verbeelden. De natuur is ongelofelijk rijk en complex en we snappen er nog te weinig van.”

Reageren op dit artikel?
Mail naar pjens@koppert.nl