Categorie: Artikel
Publicatiedatum: april 04, 2018

Groene stek van Dümmen

Grote namen zijn het waaraan Gebroeders Nederpel Potplanten hun potchrysanten leveren. Denk aan Lidl, IKEA Europa, de Duitse supermarktketen Netto en de Nederlandse keten Intratuin. Het zijn afnemers die hun leveranciers zware eisen opleggen. Met GreenGuard IPM-stek van leverancier Dümmen Orange neemt Nederpel een voorsprong op de concurrentie.

De broers Theo en Ruud Nederpel runnen in Wateringen een bedrijf van zeven hectare met potchrysanten. Daarnaast produceren zij potchrysanten samen met partner VDK Flowers in Poeldijk. Al vele jaren maken de broers veel werk van de biologische gewasbescherming. Zo spelen zij in op de eisen van de markt en creëren zij een veilige werkomgeving voor de medewerkers.

Meteen met bestrijders beginnen

"Vijf, zes jaar geleden zagen wij aankomen dat de retailers om nog groenere producten zouden gaan vragen, producten die nog minder chemie zouden vragen", vertelt Ruud Nederpel. "De retailers zijn belangrijk voor ons; tachtig procent van onze productie gaat dit afzetkanaal in. We zijn toen samen met Koppert en stekleverancier Dümmen Orange om de tafel gegaan. Want ons probleem was dat op de stek uit Oeganda te veel residu zat. Na binnenkomst van de stek konden we nog minstens een maand niet met bestrijders aan de gang. Als dan een plaaginsect problemen gaf, moesten we meteen naar de kast met de chemische middelen."Sinds Gebroeders Nederpel de GreenGuard IPM-stek van Dümmen Orange gebruikt, is het probleem verleden tijd. "Al vanaf de eerste levering van IPM-stek ging het al stukken beter. Dat is zo gebleven. We kunnen nu direct met bestrijders beginnen en die slaan meteen aan."

Geen kleinigheid

De markt eist een product dat groener, schoner en veiliger is. GreenGuardstek van Dümmen Orange maakt een verdere verduurzaming mogelijk.

Het heeft de slagingskans van de biologische gewasbescherming groter gemaakt, stelt consultant Marjolein van der Knaap van Koppert. "Dit bedrijf werkt al heel lang aan een maximaal biologische gewasbescherming. Het chemisch residu op de jonge plantjes is lange tijd een groot obstakel geweest op weg naar een nog schonere productie. Maar dat is nu goed opgelost." De twee potchrysantentelers zijn er gelukkig mee. Ruud Nederpel wijst op hun afnemers die steeds zwaardere eisen stellen. Begrijpelijk, zegt hij, want de consument wil een groen, schoon en veilig product. "Voor ons is het de uitdaging om met zulke producten te komen. Dat is geen kleinigheid. Neem IKEA. Die onderneming bezoekt ons bedrijf elke twee weken. Een aantal plantjes wordt dan binnenstebuiten gekeerd. Alles moet helemaal in orde zijn."

Een verschil voor de keten

Met hun aanpak lopen de broers momenteel voorop in de Nederlandse potchrysantenteelt. Die positie is het resultaat van hun permanente streven naar een maximaal biologische gewasbescherming. Ruud Nederpel prijst in dit verband de samenwerking met Dümmen Orange en Koppert. "Het zijn bedrijven die hun nek uitsteken en die door te vernieuwen de hele keten verder willen helpen." Nederpel Potplanten gebruikt de bestrijders Swirski-Mite, Montdo-Mite, Chrysopa, Aphidend, Aphipar, Aphiscout en Thripor. Wim van der Meer van leverancier Horticoop neemt de begeleiding voor zijn rekening.

Vanaf dag één

"Kijk", zegt Ruud Nederpel bij een partij Licorne Blanche, een nieuwe en exclusieve cultivar met een fraaie en extreem grote bloem en een lange houdbaarheid. "Daar lopen ze allemaal: dit hier zijn de gaasvliegen van Chrysopa, dat daar zijn Orius-roofwantsen. Zij en de andere bestrijders doen nu bijna al het werk dat vroeger de chemische middelen moesten doen. En nu niet meer pas na een maand, maar vanaf de eerste dag."