Categorie: Artikel
Publicatiedatum: september 22, 2015

Een stadsboerderij op het dak: hét bewijs dat de sky niet de limit is voor Koppert!

De baanbrekende ceremonie voor de grootste en hoogste stadsboerderij in Europa vond deze week plaats op het dak van een imposant gebouw in Den Haag. Met een symbolische schop in zijn handen vertelde Maren Schoormans, sales manager Nederland van Koppert, op de zevende verdieping van het bewuste gebouw dat deze boerderij een mooie gelegenheid is om het grote publiek in de steden meer bewust te maken van biologische oplossingen en moderne voedselproductiemethodes.

In november vorig jaar ging KBS een samenwerking aan met Urban Farmers GA, particuliere investeerders, de gemeente Den Haag en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. UF002 De Schilde bevindt zich in een zeer markant gebouw van Den Haag: de voormalige fabriek van Philips Telecommunicatie. Het klassieke gebouw staat al een tijdje grotendeels leeg en wordt nu herbestemd als stadsboerderij met meerdere verdiepingen. Het project staat bekend als de 'Times Square of Urban Farming' (de absolute hotspot van de stadslandbouw). De boerderij omvat twee verdiepingen en maakt gebruik van het UF-systeem voor de duurzame productie van vis en groente. Op het dak komt een 1200 m2 grote kas die uiteindelijk jaarlijks zo'n 45 ton tomaten, sla, kruiden en andere groenten zal opleveren. De eerste oogst wordt in april volgend jaar verwacht. Op de zesde verdieping komt een overdekte viskwekerij van 370 m2 en daarnaast is er een ruimte van 250 m2 gereserveerd voor geïntegreerde verwerking en verpakking. Vanaf volgend jaar worden er ook rondleidingen gegeven.

"Wij vinden het geweldig om de weg vrij te maken voor meer duurzame en commercieel levensvatbare stadsboerderijen", aldus Mark Durno, algemeen directeur van UrbanFarmers Benelux, tijdens de baanbrekende ceremonie.

"Het zit Koppert in het DNA om de industrie te veranderen en paradigmaverschuivingen teweeg te brengen", zegt Maren Schoormans. "Onze filosofie sluit perfect aan bij die van UF en onze producten leveren een duidelijke bijdrage aan de missie van UF om schone en gezonde vis en groenten te produceren. En wat niet onbelangrijk is, is dat de samenwerking met het team van UF leuk is en onze creativiteit stimuleert", voegt Schoormans er lachend aan toe.

"We zijn blij met de publiciteit, de goede ideeën en misschien zelfs nieuwe business ventures die deze samenwerking oplevert. In de huidige tijd waarin mensen zich steeds beter bewust worden van wat ze eten en er steeds meer voedsel in de steden wordt geproduceerd, ligt de nadruk op biologische teelt en traditionele landbouwmethodes. Dat is op zich prima, maar het is ook belangrijk om de wereld te laten zien dat je even gezond en goed voedsel kunt produceren door de bestaande technologieën te combineren met nieuwe technologieën."

Bijschrift voor de bijgevoegde foto:

De baanbrekende ceremonie voor Europa's grootste stadsboerderij.

Van links naar rechts: Maren Schoormans, sales manager Nederland bij Koppert; Peter Jens, alliance manager bij Koppert; Richard Luijges, directeur van Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten; Sil Mantel, projectleider en architect bij Space & Matter Architects; Mark Durno, algemeen directeur van UrbanFarmers Benelux; en Joris Wijsmuller, wethouder van de gemeente Den Haag.