Categorie: Artikel
Publicatiedatum: mei 07, 2020

Blueberry Giant over NatuGro: 'Het wordt een interessant jaar'

Blueberry-03.jpg

Blueberry Giant over NatuGro: 'Het wordt een interessant jaar'

Het gewas op het proefperceel in Weeze liet vorig jaar meer knoppen en scheuten zien.

Vorig jaar nam Blueberry Giant de eerste proeven met NatuGro van Koppert. De resultaten op het 1,7 hectare grote proefperceel waren positief. Het onderzochte gewas liet meer knoppen en scheuten zien. Dit jaar wordt de proef uitgebreid met 4 hectare.

Blueberry Giant, gevestigd in het Duitse Weeze, teelt onder andere het vroege ras Duke. In dit ras startte het bedrijf vorig jaar met NatuGro. Koppert in samenwerking met relatiebeheerder Rik Lenssen van onze toeleverancier Mertens vroegen of wij mee wilden werken aan een proef", vertelt bedrijfsleider John Berden. "Wij zeiden ja; de proef bood ons de kans om te kijken of er via de voeding nog meer uit onze gewassen te halen is in termen van opbrengst, kwaliteit en weerbaarheid."

NPK én NatuGro

Blueberry Giant ruimde een oppervlakte van 1,7 hectare Duke in voor de proef, met pal daarnaast een even groot referentieperceel met uiteraard hetzelfde ras. Het betrof een volledig nieuwe aanplant; in week 7 van 2019 gingen de jonge planten de grond in.

"In het proefgewas hebben we vorig jaar aan de standaard NPK-bemesting een aantal NatuGro-producten toegevoegd: een tweetal oudgedienden, namelijk Trianum en Vidi-Parva, en een aantal nieuwe producten. Via de regenleiding en druppelbevloeiing werden de producten bij de plant gebracht."

Trianum koloniseert het wortelgestel en beschermt de jonge plant tegen bodempathogenen. Vidi-Parva stimuleert de wortelgroei, verbetert de wortelkwaliteit en stuurt de generatieve plantengroei. De andere producten geven de planten op het juiste moment een energieboost om extra te kunnen presteren.

Blueberry-01.jpg

Meer knoppen en scheuten

Precies een jaar na de start van het onderzoek kijkt John Berden met tevredenheid terug en is er reden voor optimisme. "Wat we in het proefgewas vooral zagen was een verschil in de gewasstand en de gewasontwikkeling. De internodiën waren korter, het gewas bleef gedrongener en was dus meer generatief dan vegetatief, vergeleken met het referentieperceel. Dat was al een mooi resultaat, want we sturen het gewas graag naar meer productie toe."

John schat bovendien dat het proefgewas tussen 15 en 20 procent méér knoppen en scheuten telde. Tellingen van Mark van der Werf komen zelfs nog wat hoger uit: + 21,9 procent. Berden: "Het wordt dus een heel interessant jaar. Eind juni komen de gewassen in productie. Als aan het einde van het seizoen blijkt dat de productie óók fors is gestegen, zijn wij natuurlijk bijzonder tevreden."

Ketenbreed actief in blauwe bessen

Blueberry Giant is een productielocatie van 75 hectare blauwe bessen van Leon Schrijnwerkers en Harm Valckx in Weeze, Duitsland. De twee ondernemers zijn ketenbreed actief in de blauwebessensector. Leon Schrijnwerkers heeft in Overloon een vermeerderingsbedrijf van blauwe bessenplanten, in Horst is er een productielocatie (15 hectare). Harm Valckx heeft in Well een productielocatie van 20 hectare. De blauwe bessen worden via Coöperatie European Blueberry Growers en Berry Packing Services in Venlo geleverd aan grote Europese retailketens.