Categorie: Kolom
Publicatiedatum: september 06, 2019

Wat en wie gelooft u nog?

Alex_van_der_Heiden8.jpg


‘Dit is een column!’….. Ik waarschuw u maar vast, zodat u weet dat het stuk dat u nu leest slechts mijn mening is. U mag het ermee eens zijn, maar u heeft ook alle recht om het niet met mij eens te zijn en daar heb ik ook geen probleem mee. Ik sta ook open voor reactie, zolang er niet gescholden wordt en de reactie enigszins beleefd blijft.

Het valt mij op, en misschien u ook, dat meningen soms worden verheven tot waarheden en onderzoeken worden steeds vaker afgedaan als mening. Om een voorbeeld te geven: een onderzoek op de Noordpool wijst uit dat er in één liter sneeuw 14.400 deeltjes plastic zit. Ik ga ervan uit dat de onderzoekers dit niet verzinnen en hier een zuivere weergave geven van hetgeen zij gevonden hebben. Daar is kennelijk niet iedereen het mee eens, in de Nu-jij reacties en op twitter kun je lezen dat dit door klimaatgekkies wordt verzonnen en via de politiek wordt ingegeven. Nu weet ik ook wel dat Nu-jij niet altijd de meest slimme reacties kent, maar toch….het geeft wel iets weer van hoe de maatschappij kijkt naar nieuwsberichten. Ik vind dat zorgelijk, net zoals het zorgelijk is dat de hoeveelheid ‘fake-nieuws’ lijkt toe te nemen en politici soms zelf fake-nieuws presenteren als waarheid.

Het is dus goed om kritisch te zijn op nieuwsberichten, maar iets in mij zegt dat we wel moeten kunnen vertrouwen op de wetenschap en op onafhankelijke partijen. In onze sector werken we veel samen met de WUR, natuurlijk mogen we kritisch zijn op onderzoeksmethoden en kwaliteit van onderzoek, maar we moeten toch blind kunnen vertrouwen op de objectiviteit van de WUR?

Ik ben daarom groot voorstander van onafhankelijk onderzoek op de kwantiteit van onze producten in vergelijk met dat van onze concurrenten. Dit is 1 of 2 jaar terug al een keer gedaan en werd toen aangevochten door één van de marktpartijen; dat zou niet moeten kunnen. Ik moedig de sector dan ook van harte aan om dit wederom op te pakken en weg te leggen bij een onafhankelijke partij. Tot die tijd gaan wij als Koppert ook gewoon door met onze producttellingen en ik zie ernaar uit om deze weer te kunnen matchen met de onafhankelijke tellingen van bijvoorbeeld de WUR.

Alex van der Heiden, General Manager Koppert Nederland

Hulp nodig?