Categorie: Kolom
Publicatiedatum: juli 31, 2017

Vroegâh

Onze adviseur:

Vince van der Gaag Technisch Manager

Altijd leuk om terug te denken aan vroeger. Nou vind ik mezelf nog niet zo heel oud, maar als ik tegen mijn kinderen zeg dat ze hun mobieltje moeten wegleggen en iets anders moeten gaan doen, blijkt dat er wel veel veranderd is in vergelijking met de tijd dat ik jong was.

Ik was, en ben nog steeds fan van films, muziek en games. Dus destijds naar school met een walkman op je knar, video’s huren in het weekend en spelletjes kopiëren op een cassettebandje voor de Commodore 64. Een mobiele telefoon had ik niet, die kwam alleen voor in Miami Vice in de vorm van een soort auto-accu. En praten tegen een auto, dat deed alleen de Knight Rider. Dat is nu allemaal vervangen door een mobieltje. En meer.

Als je terugkijkt en je realiseert hoe snel alles ontwikkelt, sta ik er toch altijd weer van te kijken. Maar omdat we er met z’n allen middenin zitten merk je het niet.
Nu staat elektrisch rijden volop in de belangstelling. Auto’s op benzine of diesel zullen steeds minder op de markt komen. In mijn vriendenkring zitten enkele ‘petrol heads’, dus echte autofans, liefst met grote verbrandingsmotor. Een paar jaar geleden waren ze nog felle tegenstanders van elektrisch rijden. Te geringe actieradius, nergens laadpalen, te lang opladen en lelijke modellen waren veelgehoorde argumenten. Maar nu merk ik dat ze toch steeds enthousiaster worden. Merken als Tesla dragen daar natuurlijk ook aan bij. Goed vormgegeven en met een bizarre acceleratie. Ook het aantal kilometers dat je kunt rijden op een lading is voor de meeste mensen inmiddels meer dan toereikend. Als je echter een langer stuk moet rijden zal dit wel planning vragen met het laden van de accu’s.

Bij moderne gewasbescherming is dat precies zo. Op vrijwel alle bedrijven wordt gekozen voor een meer preventieve aanpak, dus tijdig biologie inzetten om problemen voor te blijven. Dat vraagt uiteraard ook een goede planning. Dat dit werkt, zie ik dagelijks. Het geeft meer rust op het bedrijf, een beter groeiend gewas, meer productie en een betere kwaliteit. En dan ook nog eens een schonere leefomgeving.

Vroegâh had ook heus zo zijn charmes, maar niemand wil terug naar de plaagbestrijding van 30 jaar geleden. Middelengebruik dat zeer schadelijk was voor mens en milieu en nog niet eens goed werkte. Het was toen misschien zo, maar gelukkig is het nu anders. De generatie van tegenwoordig weet al niet beter. Succes met natuurlijke vijanden!

Hulp nodig?