Categorie: Kolom
Publicatiedatum: juni 02, 2017

Leren is leuk! Leren is noodzakelijk!

Een leven lang leren is een slogan die in de vorige eeuw door het toenmalige kabinet is gelanceerd. Het was toen een hot item. Iedere medewerker moet zich blijven bekwamen op zijn vakgebied. Vele beroepen zoals artsen, belastingadviseurs, accountants hebben permanente educatieprogramma’s. De ontwikkelingen in de vakken gaan immers snel en iedereen moet up to date zijn.

In de tuinbouw is educatie minder goed georganiseerd. Zeker op het gebied van gewasbescherming. De medewerkers die iedere dag in de kas lopen kunnen zeer waardevol zijn voor de bestrijding van de plagen. Maar als ze niet weten waar ze naar moeten zoeken, dan vinden ze ook niets.

Onlangs gaf ik cursus aan een groep medewerkers om ze te leren hoe de plagen te herkennen. Het bleek een vrij onervaren groep. Tijdens het praktische deel van de cursus, waarin ze daadwerkelijk naar de plagen gingen kijken, herkende slechts een aantal de schadebeelden die ze al eerder hadden gezien. Na afloop bedankte ze mij enthousiast voor de opgedane kennis en gingen ermee aan de slag. Door deze medewerkers te blijven stimuleren te zoeken naar afwijkingen in het gewas, aandacht te geven als ze het vinden en te laten leren van fouten, bouwen ze ervaring op. Een win-win situatie voor teler en medewerker. Regelmatig een opfriscursus of verdieping is daar een belangrijk onderdeel bij.

Voor iedereen geldt: De kracht ligt in de herhaling, leren is leuk!

Hulp nodig?