Categorie: Kolom
Publicatiedatum: april 02, 2019

Groen starten bij de bron

Vermeerderaars schalen op met IPM strategie
Steeds meer vermeerderaars van pot- en perkplanten gaan intensiever aan de slag met IPM (integrated pest management) zodat hun klanten kunnen voldoen aan de eisen van hun afnemers. In de landen waar de opkweek plaats vind, zoals Midden Afrika of Midden-Amerika, zijn vaak meer chemische middelen toegelaten waardoor het eindproduct soms niet kan voldoen aan de Retail eisen. Gelukkig merken we dat vooruitstrevende vermeerderaars ook in deze landen bij de opkweek steeds vaker aan de slag gaan met IPM. Want wanneer dit stekmateriaal bijvoorbeeld naar Europese kwekers wordt geëxporteerd, is het belangrijk dat de stekken weinig tot geen sporen van chemische gewasbescherming bevatten. Hierdoor kunnen kwekers sneller biologie inzetten en een ‘schone’ plant of bloem afleveren die voldoen aan de eisen van de klant zoals retailers en groothandel.

Breed werkende chemische middelen zijn zo goed als verdwenen en de groene middelen zijn meer gericht om samen met biologische producten de strijd aan te gaan tegen ziekten en plagen. Wij proberen dus zoveel mogelijk informatie te krijgen van alle soorten producten (chemisch en biologisch) om onze klanten een advies te geven over de beste strategie om biologie in te zetten. Het blijft altijd maatwerk want elk bedrijf werkt anders; ander klimaat, andere insectendruk, ander gewas en zelfs een andere variëteit kan al aanleiding om een andere inzet van biologie te kiezen.

Vaak is het samen zoeken naar de juiste strategie omdat soms nieuwe plagen opkomen waar je vroeger geen last van had vanwege de toepassing van breed werkende chemische middelen. Zo blijven er altijd uitdagingen. Bij Koppert Biological Systems zijn wij continu opzoek naar methoden om de vermeerderaars en kwekers te helpen om tot een werkbare oplossing te komen.

Ons doel is om de hele de keten te ondersteunen met biologische producten om zo ziekten en plagen te voorkomen en/of te bestrijden. Dat je er soms niet aan ontkomt om te corrigeren met chemische middelen nemen we uiteraard in deze visie mee. Dit alles om een zo goed werkend en werkbaar IPM systeem neer te zetten.

Hulp nodig?