Categorie: Kolom
Publicatiedatum: juli 10, 2017

Fijne bezinning gewenst

De Ramadan periode is een paar weken geleden afgerond met een mooi Suikerfeest. De Ramadan is voor moslims bij uitstek een periode om te bezinnen. Bij veel Christenen is de bezinningstijd de periode vóór Pasen, welke wordt ingevuld met vasten of periodes van stilte. Ook in andere religies en overtuigingen kennen we periodes en manieren van bezinning.

Bezinning kan ook op een heel relaxte manier en dat noemen we zomervakantie. Ik weet dat het niet voor iedere ondernemer is weggelegd om langdurig van het bedrijf weg te zijn. Toch zie ik de meeste kwekers wel een periode van vakantie nemen en dat is u allen van harte gegund.

Tijdens deze vakantie heeft u natuurlijk voor een vakkundige plaatsvervanger gezorgd op het bedrijf en daarnaast voor duizenden, zo niet miljoenen mijten, sluipwespen en roofwantsen die zorgen voor een zorgeloze vakantie.

Bent u (nog) niet of in mindere mate bezig met biologische gewasbescherming, dan raad ik u aan om hier tijdens de vakantie goed over te bezinnen. Ik kan allemaal mooie verhalen ophangen over de planeet en de wijze hoe we die aan de volgende generatie(s) overdragen, maar gaat dat u helpen tijdens uw bezinning? Ik kan ook vertellen dat u uiteindelijk wel zal moeten, omdat de tuincentra, supermarkten en andere ketens dit simpelweg van u zullen eisen, maar nog steeds zijn dit geen directe elementen die u persoonlijk beïnvloeden.

Uitzicht op arbeidsvreugde tijdens een bezinningsperiode en rust zijn wellicht wel aspecten die van invloed zijn. Wat is er fijner dan niet meer dat spuitpak aan te hoeven trekken en de kas te moeten sluiten voor personeel? Wat is er fijner dan een gezond leef- en werkklimaat voor u en uw personeel? Wat is er prettiger dan een gezond gewas dat op een natuurlijke wijze groeit en niet wordt gehinderd door chemische residuen? Wat is er prettiger dan ontzorgd te worden door een leger biologische bestrijders en dat u, of uw personeelsleden alleen nog de zorg dragen hoe en hoeveel er ingezet gaan worden voor een goede strategie? Genoeg om over na te denken in de vakantie en eventueel de boeg om te gooien.

Ook als u niet over uw bedrijf gaat nadenken in uw vakantie; wens ik u een hele fijne tijd van rust, samenzijn en wellicht wat zon toe. Besluit u toch te bezinnen (misschien wel onvermijdelijk tijdens een periode van rust), denk nog eens na wat u echt drijft, zowel zakelijk als privé.

Een fijne bezinning gewenst.

Auteur: Alex van der Heiden