Categorie: Kolom
Publicatiedatum: maart 13, 2020

Wees alert! Een nieuwe plaag in Nederland?

Onze adviseur:

Sweet_pepper_Koppert_Biological_Systems-8.jpg

Wees alert! Een nieuwe plaag in Nederland?

De bruingemarmerde schildwants Halyomorpha halys is met een opmars bezig. Oorspronkelijk komt hij uit Azië, maar hij heeft zich al gevestigd in verschillende landen in Europa en Noord-Amerika. Op waarnemingen.nl kun je zien dat hij al in een groot deel van Nederland is gevonden!

200 plantensoorten op de menukaart

Onze collega die voor Koppert veel in Zwitserland en Oostenrijk komt meldde aanzienlijke schade van deze schildwants in 2019 onder andere in de peren- en paprikateelt. De wants is zeer polyfaag. Er staan meer dan 200 plantensoorten op zijn menukaart, zoals ook tomaten, aubergine, kers, appel, maar ook siergewassen als rozen, buddleia, salix en ga zo maar door.

Wees alert

De bruingemarmerde schildwants zuigt, als nimf en volwassen, sap uit het blad en uit de vrucht. Dit geeft behoorlijke, vaak typische wantsenschade. In Amerika heeft deze wants 1 à 2 generaties per jaar, in Zwitserland 1 generatie. Hij overwintert als volwassen insect (vaak met meerdere exemplaren bij elkaar) en wordt in maart/april weer actief. Eitjes worden in groepen afgezet en daarna volgen 5 nimfen stadia.

Wees alert op deze nieuwe plaag, hij kan enorme schade aanrichten. Natuurlijk zijn wij achter de schermen al op zoek naar een biologische oplossing.

Hulp nodig?