Categorie: Kolom
Publicatiedatum: maart 24, 2020

Uit het oog, in het hart

Onze adviseur:

Uit het oog, in het hart

Wat is afstand? Hoe ver staan wij van elkaar? 1,5 meter, een halve km of mijlenver? Leidt fysieke afstand tussen mensen gelijk tot afstand in de relatie? Is dat de betekenis van “uit het oog, uit het hart”?

Als consultants doen we onze werkzaamheden nu zo veel mogelijk op afstand. We bellen en skypen er op los om onze klanten technisch bij te staan. De andere onderdelen van een bedrijfsbezoek kunnen we zo niet vervangen: we kijken niet in het gewas, delen geen info met een medewerker over wat hij/zij deze week heeft gezien, niet of weinig uitwisseling over hoe het gaat met de persoon, het gewas of het bedrijf. Geen grapje over iets onnozels. Ook een beetje meer afstandelijk.

Onze klanten moesten heel snel beslissen wat ze gingen doen met al die bloemen en planten die klaar stonden én klaar staan voor de verschillende moederdagen, Pasen en het voorjaar in het algemeen. De afhankelijkheid van de export liegt er niet om: veel planten zijn al gestort, de chrysanten onder gefreesd en de rozen liggen in de container. Niet na een reis over de hele wereld, maar op korte afstand. Dagvers en al afgedankt.

Een bekende uitspraak is: “Never waste a good crisis”. Anders gezegd: zorg dat je er wat van leert. Veerkrachtige klanten benaderen lokale supermarkten om hun kwaliteitsbloemen te vermarkten, zetten webshops op voor particulieren, promoten hun bloemen en planten in nieuwe collectieven, delen bloemen uit aan zorgmedewerkers, fleuren ouderen op. Veelal dichtbij, op korte afstand. Zo wordt de keten korter, minder afstand tot de consument, zou dat een beweging zijn?

Beste kwekers, tuinders, ondernemers: u bent niet uit ons hart. We maken ons ook zorgen om uw zorgen. Hoe graag zouden we in uw toekomst kijken om te weten wat u het beste kunt doen en wat wij voor u kunnen doen? Ik koop gewoon bloemen. U zit in ons hart. Wat kunnen wij doen voor u op afstand?

Ellen Klein
Consultant sierteelt

Hulp nodig?