Thrips setosus

Japanse bloementrips

Algemeen

De Japanse bloementrips (Thrips setosus) is oorspronkelijk afkomstig uit Japan en Korea en is onlangs geïntroduceerd in Europa. In 2014 werd hij aangetroffen bij een Nederlandse hortensiateler en sindsdien zijn er ook meldingen vanuit diverse andere Europese landen. Momenteel is het een plaag in de bedekte teelt van hortensia's in Nederland en elders in Europa. In Japan is aantasting door deze tripsoort gemeld in vele waardplanten, maar niet in hortensia.

Levenscyclus en uiterlijk van de Japanse bloementrips

De Japanse bloementrips (Thrips setosus) doorloopt zes ontwikkelingsstadia: ei, twee larvenstadia, voorpop, pop en ten slotte het volwassen insect. De eieren van de Japanse bloementrips worden gelegd in de plantenweefsels en de verpopping vindt plaats in de grond. Volwassen vrouwtjes overwinteren in reproductieve diapauze.

Volwassen vrouwtjes zijn ongeveer 1,3 mm groot en een kwart van hun vleugels, vanaf de aanzet, is bleek. Dit deel van hun vleugels contrasteert met het donkerbruin van hun lichaam en de rest van de vleugels. De larven en de volwassen mannetjes zijn geelachtig. De voorpop- en popstadia zijn te herkennen aan de vleugelaanleg. Ze eten niet en bewegen alleen wanneer ze worden gestoord. Bij de adulten zijn de twee paar vleugels volledig ontwikkeld.

Schadebeelden

Anders dan zijn naam doet vermoeden, voedt de Japanse bloementrips zich met name op bladeren. In hortensia voedt hij zich echter ook op de bloemen. Een trips veroorzaakt schade aan de plant door cellen van het oppervlakteweefsel aan te prikken en leeg te zuigen. Het weefsel rondom deze voedingsplaatsen sterft vervolgens af. Hierdoor ontstaan zilvergrijze vlekken op de bladeren, en de zwarte puntjes van de uitwerpselen zijn een aanwijzing voor de aanwezigheid van trips in het gewas. De groeikracht van de plant vermindert door verlies van bladgroen. Bij een ernstige aantasting kunnen de bladeren verdrogen. Naast deze directe schade kan de Japanse bloementrips ook het tomatenbronsvlekkenvirus (TSWV) overbrengen.

Neem contact met ons op

Koppert Biological Systems

Thanks for your request!

Something went wrong, please try again

Wilt u meer weten over ons bedrijf en onze producten? Neem contact op met een van onze experts.
Onze producten en oplossingen zijn bedoeld voor professioneel gebruik in de tuinbouw.

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.
Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en teeltgerichte adviezen rechtstreeks in uw mailbox

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.
Naar boven