Categorie: Artikel
Publicatiedatum: oktober 04, 2016

Veel betere gewasgroei het pluspunt van Veni Calcium

Calcium is zeer belangrijk voor de vitaliteit en de gezondheid van de plant. Ons nieuwe product Veni Calcium biedt de plant dit essentiële element aan in een zeer makkelijk pneembare vorm en kan zelfs lokale calciumtekorten corrigeren. Een ongestoorde en veel betere gewasgroei is het resultaat.

Veni Calcium is een gefilterd waterextract van calciumcarbonaat met 12 -14 % oplosbaar calciumoxide (CaO). Veni Calcium zorgt voor een probleemloze opname van het essentiële element calcium. Dat is een voorwaarde voor een goede groei van het gewas.

Gebreksziekten voorkomen

Planten nemen grote hoeveelheden calcium op via de waterstroom die door verdamping plaatsvindt. In sommige situaties heeft de plant een helpende hand nodig. Zo gaat bij een snelle groei de meeste calcium naar de actief verdampende delen van de plant. Maar calcium is een niet-mobiel element: zodra een calcium-ion is ingebouwd in de celwand, kan de plant het niet meer verplaatsen. Zo kunnen lokale tekorten aan calcium ontstaan. Een gebreksziekte als neusrot is hiervan een gevolg.

Zeer goed opneembaar

Onderscheidend aan Veni Calcium is de uitstekende opneembaarheid. Dit heeft te maken met de speciale samenstelling. In veel calciummeststoffen is het positief geladen calcium-ion gebonden aan grote, negatief geladen 'tegenionen' uit sulfaat, nitraat en chloride. Dit gaat ten koste van de opneembaarheid en de effectiviteit. In Veni Calcium heeft Koppert de tegenionen klein gehouden, waardoor calcium beter en zelfs via het blad wordt opgenomen en een lokaal calciumtekort snel is gecorrigeerd. Bovendien worden de celwanden sterker en dikker, waardoor ziekteverwekkers de plant moeilijker kunnen binnendringen en het gewas meer weerstand heeft tegen a-biotische stress. Problemen als bladrandjes en neusrot zullen veel minder snel ontstaan. De afgelopen jaren hebben onderzoekers en consultants van Koppert Nederland en Koppert UK met Veni Calcium prima resultaten behaald in gewassen als Phalaenopsis, rozen, sla, Elaeagnus, potplanten en gras.