Categorie: Artikel
Publicatiedatum: april 12, 2016

Uit hun winterslaap en klaar voor de bestuiving van aardbeien

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Na hun lange winterslaap worden hommelkoninginnen voorzichtig gewekt, zodat ze bij de productievestigingen van Koppert Biological Systems een broednest kunnen starten en met het waardevolle bestuivingswerk kunnen beginnen. De wereldwijde specialist in biologische gewasbescherming kweekt al meer dan 25 jaar hommels voor bestuivingsdoeleinden en is momenteel weer bezig met de uitlevering van miljoenen van deze efficiënte en effectieve bestuivers voor het aardbeiseizoen. Het aantal van nature voorkomende bestuivers loopt al een aantal jaren terug en het wordt steeds gebruikelijker om hommels te gebruiken in de kassen en plastic tunnels waar aardbeien en ander zacht fruit worden geteeld.

Wereldwijde aandacht voor het belang van bestuivers
Remco Huvermann, productmanager bestuiving bij Koppert, werd door het Nederlandse tv-programma EenVandaag geïnterviewd in het licht van het rapport van de Verenigde Naties waarin staat dat 40% van de ongewervelde bestuivers zoals bijen en vlinders met uitsterven wordt bedreigd. Tijdens dit interview zei hij dat dit rapport de belangrijke rol benadrukt die commercieel gekweekte bestuivers zowel nu als in de toekomst in de landbouw spelen. 'Dit rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change heeft wereldwijd de aandacht gevestigd op de behoefte aan een betrouwbare en gezonde bron van bestuivers om de wereldvoedselproductie veilig te stellen.'

Hommels essentieel voor aardbeiteelt in Europa
Huvermann legt uit dat hommels bewezen efficiënte en effectieve bestuivers van aardbeien, andere soorten zacht fruit en tomaten zijn. Dit komt doordat ze veel stuifmeel kunnen verplaatsen. Ze zijn van 's morgens vroeg tot 's avonds laat actief en kunnen ook bij slecht licht goed vliegen. 'De hommels van Koppert helpen de opbrengst te verhogen doordat ze een betere vruchtzetting bevorderen. Dit leidt tot een hoger gemiddeld gewicht van de vruchten, minder misvormde vruchten en een langere houdbaarheid. Natupol-hommels zijn hierdoor het standaardproduct voor aardbeibestuiving geworden', aldus Huvermann, die meer dan twee decennia heeft gewijd aan het verfijnen van de procedure voor het kweken van hommelvolken en het bouwen van innovatieve nestkasten. Om aan de groeiende vraag naar deze bestuivers te voldoen, beschikken de distributiepunten van Koppert over de hele wereld nu over een maximale hoeveelheid commerciële nestkasten voor telers. Dankzij de productiefaciliteiten in Slowakije, Turkije en Mexico kunnen de hommels van Koppert wereldwijd in kassen en bij vollegrondsteelt worden gebruikt (zie de productievideo over hommels).

Hommels van Koppert aan het werk in het Verenigd Koninkrijk
Het bestuivingsseizoen voor aardbeien begint in het Verenigd Koninkrijk voor een klein aantal kastelers al in februari. 'Het streven is om in maart de eerste aardbeien uit het Verenigd Koninkrijk in de schappen van de supermarkt te hebben liggen', aldus David Foster, algemeen directeur van Koppert UK. 'Tijdens de koude Britse winters zijn er maar weinig bestuivende insecten actief. Commerciële hommels zijn daarom absoluut onmisbaar voor een gegarandeerde teelt van klasse 1-vruchten. Het begint allemaal met mijn aanvankelijke prognose in oktober, die is gebaseerd op historische verkoopgegevens en de lokale kennis van de situatie in de sector van zacht fruit in het Verenigd Koninkrijk', zegt Foster. 'Het verkoopseizoen begint in december. Hoewel alle aardbeien in het Verenigd Koninkrijk onder een bepaalde bescherming worden geteeld, speelt het weer een belangrijke rol en kan het moeilijk zijn om het exacte moment te voorspellen waarop de telers de nestkasten nodig zullen hebben. Dit is waarom we nauw samenwerken met onze klanten om de beste beschikbaarheid van de hommelvolken te kunnen garanderen. Het is beter om de kasten iets te vroeg dan te laat te leveren. Kijk wat onze klanten onlangs hebben gezegd', voegt Foster toe (bekijk de video's: S&A Group | NFCC).


De Britse inheemse soort Bombus Terrestris Audax wordt speciaal voor de Britse markt in de productievestiging van Koppert in Slowakije gekweekt. Telers kunnen hun vooraf bestelde nestkasten al binnen 48 uur ontvangen. In het Verenigd Koninkrijk wordt zo'n 4536 hectare aan aardbeien in plastic tunnels geteeld. Nog eens 225 hectare wordt in kassen geteeld. Het Verenigd Koninkrijk is de grootste consument van aardbeien in Europa, op de voet gevolgd door Duitsland.

Zonnig Spanje
Spanje is een van de grootste Europese telers van aardbeien met bijna 6000 hectare voor de teelt van verschillende soorten aardbeien in de regio Huelva. Het grootste deel van de aardbeien wordt geteeld voor de export naar verschillende West-Europese landen. Huelva is een broeinest van onderzoek naar nieuwe rassen.
Spanje heeft een zachtere winter, waardoor de verkoop van commerciële nestkasten al in november begint en in december en januari een hoogtepunt bereikt. De koelere omstandigheden in deze tijd van het jaar zorgen dat de van nature voorkomende honingbijen niet optimaal werken. Valter Ceppi, algemeen directeur van Koppert Spanje, zegt dat zo'n 400 hectare door commercieel gekweekte hommels wordt bestoven. Hommels van Koppert worden in 24 uur van de fabriek in Slowakije over de weg naar hun bestemmingen in Spanje vervoerd.

Vollegrondsteelt in Polen
In Polen wordt 99 procent van de aardbeien in de vollegrond geteeld, maar de teelt in plastic tunnels is de afgelopen vijf jaar wel toegenomen, aldus Tomasz Domanski, Outdoor Project Manager in Polen.
'Het potentieel voor het gebruik van hommels voor de bestuiving zal toenemen naarmate meer telers de voordelen van de beschermde teelt ontdekken. Er is een toenemende vraag naar aardbeien voorafgaand aan het seizoen, waardoor telers sneller geneigd zijn om tunnels te gaan gebruiken. De adviseurs van Koppert krijgen nu al veel vragen over het gebruik en de toepassing van Natupol-producten. Onze Poolse klanten kunnen profiteren van direct beschikbare voorraden van de dichtbijzijnde productievestiging in Slowakije', zegt Domanski.
In Polen komt het grootste deel van de aardbeien op de binnenlandse markt terecht en wordt een kleinere hoeveelheid naar het Oosten geëxporteerd. De vraag naar biologisch geteelde aardbeien is nog klein, maar groeit elk jaar.

------------------------

De nestkasten die Koppert in Europa en andere delen van de wereld levert, worden met grote zorg en onder veterinair toezicht geproduceerd, en zijn dus gegarandeerd van de allerbeste kwaliteit. Bij aardbeien die door hommels zijn bestoven, krijgen de vruchten de beste start.