Categorie: Artikel
Publicatiedatum: februari 08, 2016

Sundrop Farms wint Tomato Inspiration Award 2016

Donderdagavond 4 februari is Sundrop Farms uitgeroepen tot winnaar van de Tomato Inspiration Award 2016. De 100 meest innovatieve tomatentelers uit de wereld kwamen samen in Berlijn voor de derde editie van het Tomato Inspiration Event. Dit jaar konden de gasten zelf de winnaar kiezen.

De derde Tomato Inspiration Award werd overhandigd aan Philipp Saumweber van Sundrop Farms in de Puro Skybar in Berlijn tijdens het jaarlijkse Tomato Inspiration Event. Dit keer was er geen specifiek thema aan de prijs verbonden en was er ook geen internationale jury. Tijdens het evenement konden de deelnemers hun stem uitbrengen op de genomineerde die hen het meest inspireert. De eerdere winnaars Windset Farms (2014) en Duijvestijn Tomaten (2015) droegen samen met de zeven partners van het event individueel bij aan de samenstelling van een lange lijst met inspirerende producenten en productenorganisaties.

De zoektocht naar de best mogelijk consensus resulteerde in vier nominaties: APS Salads uit Cheshire (VK), het Flandria-label van de gezamenlijke Belgische veilingen (LAVA) uit Leuven (België), Sundrop Farms uit Adelaide (Australië) en Zeiler Gemüsevertrieb uit Münchendorf (Oostenrijk). De genomineerden werden eerder al bekendgemaakt door middel van korte trailers in de nieuwsbrief van HortiBiz en op HortiBiz.com. Sundrop Farms ontving uiteindelijk de meeste stemmen en werd daarom uitgeroepen tot winnaar van de Tomato Inspiration Award 2016.

Het Australische Sundrop Farms is de ontwikkelaar, eigenaar en exploitant van hightech productiefaciliteiten die afhankelijk zijn van de natuurlijke bronnen zonlicht en zeewater om een hoge kwaliteit producten te telen. Dit jaar opent Sundrop Farms een ‘state of the art’ faciliteit in Port Augusta, in het zuiden van Australië. Deze locatie omvat 4 gecontroleerde kassen van elk 5 hectare, een ontziltingsinstallatie en een veld met zonnepanelen, dat bestaat uit een 115 meter hoge toren en meer dan 23.000 spiegels die de energie van de zon vangen. De nieuwe locatie is wereldwijd enig in zijn soort, moet werk verschaffen aan zo’n 175 mensen en meer dan 17.000 ton tomaten op jaarbasis produceren op basis van zonne-energie, zeewater en natuurlijke gewasbescherming.

Het Tomato Inspiration Event is een initiatief van KAS TuinbouwCommunicatie /HortiBiz. Het event wordt gesponsord door de partners Bayer, Delphy, Koppert Biological Systems, Oerlemans Plastics, Priva, Saint-Gobain Cultilene en Svensson.