Categorie: Artikel
Publicatiedatum: april 04, 2016

“ NatuGro is een krachtcentrale onder onze Phalaenopsis”

Otwin van Geest: “Met NatuGro heb ik een sterk bodemleven dat het gewas in allerlei opzicht en stimuleert.”

Vanouds zijn potwormen in het gewas Phalaenopsis een lastig te tackelen probleem. De potwormen komen en gaan in golven en vooral in de maanden december en januari kunnen ze overlast geven. Producent VG Orchids in De Lier besloot na een flinke uitbraak het NatuGro-systeem te gaan gebruiken. Sindsdien is het probleem onder controle.

VG Orchids van de broers Otwin en André van Geest heeft twee vestigingen. Het bedrijf aan de Pastoor Verburchlaan dat zij van hun ouders overnamen is 7 hectare groot, een in 2012 gekocht bedrijf aan de Zijtwende is 4 hectare groot. De twee bedrijven produceren per jaar ruim 3 miljoen stuks Phalaenopsis, waaronder ook mini’s, en Milthonia’s. Via de handel gaan de producten naar klanten in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Engeland, waaronder IKEA Europa. De teelt van Phalaenopsis is arbeidsintensief en daardoor duur. Om een indruk te geven: VG Orchids geeft werk aan ongeveer 135 medewerkers waarvan de helft in vaste dienst is. Om de marge goed te houden, wil de onderneming een product leveren waarvan de kwaliteit onberispelijk is, ook omdat telers van Phalaenopsis om de markt vechten. Problemen in de teelt moeten dan ook snel worden opgelost.

Zichtbare schade

In de winter van 2014 op 2015 waren er bij VG Orchids problemen met potwormen. Soms liep de druk zo hoog op dat ingrijpen noodzakelijk werd. “Op de beide vestigingen hadden we problemen. Het zat hem in de bark, de boomschors die wij als teeltmedium gebruiken”, vertelt Otwin van Geest. “Wij werkten met een partij schors met bodemleven dat zwak was ontwikkeld. Dat zie je pas na een paar maanden. Het gevolg was wel dat potwormen in de winter opeens veel en ook zichtbare schade aan onze gewassen veroorzaakten.”

NatuGro

Om weer balans in het bodemleven te krijgen, zette VG Orchids in de zomer van 2015 samen met de consultants Marjolein van der Knaap en René Rotteveel van Koppert een NatuGro-programma op. De jonge plantjes werden behandeld met ProParva. In de opkweekfase daarna gebruikte VG Orchids ProFortum en ProTerrum en de biostimulant Fortafol Drench. Sinds kort wordt ook Fortafol Spray toegepast om de weerbaarheid tegen ziekten zoals Erwinia te verhogen.

Meer bladeren, meer takken

VG Orchids behandelt de jonge plantjes met ProParva, één van de NatuGro-producten waarmee de onderneming het gewas weer sterk en vitaal kreeg.

Na de behandelingen gingen de gewassen er langzaam maar zeker op vooruit. Die ommekeer is volgens Otwin van Geest aan NatuGro toe te schrijven. Metingen van de gewasgroei lieten dat zien. Maar ook aan de plant kun je de verschillen zien, vertelt de Lierse ondernemer. “Het gewas staat er sterker bij, het is vitaler, de plant gaat met minimaal één blad méér de koeling in en het takpercentage is hoger: meer tweetakkers, meer drietakkers.”

Samenwerking in onderzoek

VG Orchids gebruikt zo min mogelijk chemie. “Elke behandeling kost groei”, zegt Otwin van Geest, “we hebben er daarom een enorme hekel aan. Maar soms kun je niet anders, bijvoorbeeld als het gaat om Echinotrips. Daartegen is helaas nog geen bestrijder beschikbaar.” De Westlandse orchideeënproducent heeft plezier in de samenwerking met Koppert. “We werken graag mee aan veldproeven; de productontwikkeling moet doorgaan. Onderzoek in kassen is dan ook noodzakelijk. Voor ons is het interessant en leerzaam om mee te kunnen kijken naar R&D en productontwikkeling.”

Een sterk bodemleven

Tegen potwormen hoeft Otwin van Geest niet meer in te grijpen. “Helemaal weg krijg je ze nooit. Maar als we nu naar de worteltjes kijken, zien we nog maar heel weinig vraatschade. Er zit eenvoudigweg een goede krachtcentrale onder het gewas: een sterk bodemleven dat de planten in allerlei opzichten stimuleert en versterkt, een bodemleven ook dat ziekteverwekkers tegengaat en de weerbaarheid van het gewas opvoert. De potworm is op ons bedrijf geen bedreiging meer.”