Categorie: Artikel
Publicatiedatum: maart 02, 2018

Koppert doneert stuifmeel voor tropische bijen

Koppert schoot te hulp toen de exotische angelloze bijen van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam stuifmeel nodig hadden voor hun broed. De uit Costa Rica geïmporteerde ‘Mariquita’-bijen zijn recent uitgezet in Amazonica, het mooiste en grootste vlinderparadijs van Europa.

“Dit was de eerste keer dat Blijdorp angelloze bijen importeerde om haar collectie tropische insecten in Amazonica uit te breiden en Koppert stond hen natuurlijk graag bij. Daarnaast leverden we stuifmeel aan”, vertelt Remco Huvermann, productmanager bestuiving bij Koppert.

“Ze mengen het stuifmeel met honing zodat de bijen over beide soorten voedsel beschikken”, legt assistent-productmanager bestuiving Anne Mathijssen uit na een bezoek aan de dierentuin. “Wij mochten een kijkje achter de schermen nemen om deze boeiende angelloze bijen en hun nesten van dichtbij te bekijken. Ze zijn echt heel bijzonder!”

De koloniestructuur van de Mariquita is zeer complex, met broedcellen in een horizontale ratenstructuur en aparte cellen waar de koningin eitjes legt. Het nest heeft een relatief kleine kegelvormige ingang die van was is gemaakt. De ingang wordt bewaakt door bijen die er als een helikopter boven blijven zweven. Dit gedrag is uniek voor deze bijensoort, die het onderwerp is van een onderzoek dat Diergaarde Blijdorp samen met Rinus Sommeijer uitvoert.

De biologische oplossingen van Koppert worden ook gebruikt in allerlei biotopen die in de dierentuin zijn nagebootst om de verschillende diersoorten te huisvesten. Denk aan het Oceanium met Caribisch groen, verschillende Afrikaanse biotopen, de Rivièrahal met tropische planten en Taman Indah waar een Aziatisch oerwoud groeit.