Categorie: Artikel
Publicatiedatum: november 04, 2020

Mexicaanse Ceickor, World Horti Center en Koppert tekenen MoU

El6z9YvXgAAayru.jpg

Startsein voor intensieve samenwerking

Peter Maes, Corporate Marketing Director

In het bijzijn van minister Schouten, landbouwminister Villalobos Arámbula van Mexico, ambassadeurs Zabalgoitia Trejo en Mohr, ondertekende (Felix) Tarrats namens Ceickor, (Joep) Hendricks namens World Horti Center en (Peter) Maes namens Koppert Biological Systems dinsdag vanuit de TV-studio in Hilversum een Memorandum of Understanding (MoU). De ondertekening is voor de organisaties het startsein van een intensieve samenwerking.

De Mexicaanse agro-foodsector heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Mexico behoort wereldwijd tot de top elf producenten van agro-foodproducten. Binnen deze sector heeft vooral de tuinbouw zich in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Met name binnen de 'bedekte teelt' is tussen 2003 en 2018 het oppervlakte zo'n 400 keer toegenomen: van 132 hectare naar 51.000 hectare.

Tussen Mexico en de Nederlandse glastuinbouw is al jarenlang een uitwisseling op het gebied van kennis en technische innovaties. Het Nederlandse bedrijf Koppert Biological Systems heeft een van zijn 27 dochtervestigingen in Mexico. Vijftien jaar geleden was het bedrijf initiatiefnemer van het Mexicaanse onderzoeks-, kennis- en opleidingsinstituut Ceickor in Querétaro. Inmiddels studeren er jaarlijks tussen de 25 en 30 goed opgeleide kwekers af en beschikt het ook over een eigen productielocatie. Vandaag de dag zijn er meerdere Nederlandse partners verbonden aan het centrum, waaronder Priva, Ludvig Svensson en Mardenkro. Al deze partners zijn ook participant in World Horti Center in Naaldwijk, Westland. Feitelijk zijn beide initiatieven dus business-driven waardoor ze een belangrijke plek innemen in de (door)ontwikkeling van het tuinbouwcluster in desbetreffende regio’s.

Door de samenwerking tussen Ceickor en World Horti Center duurzaam in te richten, wordt een brug geslagen tussen de omvangrijke expertise van de Nederlandse glastuinbouw en de kennisbehoefte in Mexico. “Er ontvouwt zich letterlijk een window of opportunity voor Nederlandse bedrijven die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de tuinbouw in Mexico. Om hier optimaal aan bij te dragen deelt World Horti Center haar best practices zodat die geïmplementeerd kunnen worden in Ceickor en bijdragen aan de tuinbouwsituatie in Mexico op de langere termijn”, aldus Mark Zwinkels, Directeur Internationaal van World Horti Center.

Het ondertekenen van de MoU gebeurde tijdens de openingsceremonie van de virtuele missie die van 3 tot en met 5 november plaats vindt en georganiseerd wordt vanuit RVO. Deze virtuele missie vervangt de uitgaande missie die aanvankelijk in april 2020 gepland stond.

Over Ceickor

Dit Mexicaanse onderzoeks-, kennis- en opleidingsinstituut heeft ruim vijftien jaar ervaring met professionele trainingsprogramma’s, toegepast onderzoek en voorziet lokale producenten en arbeiders van advies over de teelt en technische werking van een kas. Dit centrum is opgericht door Koppert Biological Systems en werkt via onderzoeksprojecten samen met diverse (Nederlandse) tuinbouwbedrijven. Jaarlijks studeren er via Ceickor University tussen de 25 en 30 studenten af als kweker. Daarmee levert het centrum een bijdrage aan de groeiende behoefte aan ervaren specialisten op het gebied van bedekte teelt. Daarnaast beschikt Ceickor ook over een eigen productielocatie.

CEICKOR_085.JPG

Over World Horti Center

Deze ‘hub’ van de glastuinbouw is het epicentrum van alles dat met teelt onder glas te maken heeft. Het gebouw bestaat uit een scholengemeenschap, een onderzoekscentrum en een bezoekerscentrum, waar de meest vooraanstaande partijen en bedrijven uit de glastuinbouw zich presenteren. Jaarlijks vinden tienduizenden geïnteresseerden van over heel de wereld zowel fysiek als online hun weg naar World Horti Center, om meer kennis op te doen van high tech tuinbouw.

El6zRkJX0AAw60J.jpg