Categorie: Kolom
Publicatiedatum: mei 24, 2023

Wat ondenkbaar was, gebeurt toch!

Wat ondenkbaar was, gebeurt toch en dat is positief!

  1. Dat meerdere chrysantentelers opnieuw besluiten niet te stomen in het jaar de enorm hoge gasprijzen mag best ondenkbaar worden genoemd.
  2. Dat aardbeien ook productief, lekker, stevig en houdbaar zijn als ze met een EC rond de 1 worden geteeld mag ook ondenkbaar worden genoemd.
  3. Dat Ekotelers bij een gangbare chrysantenteler op bezoek gaan om wat te leren over bodemleven was 2 jaar geleden beslist niet te voorzien.

Is dit het gevolg van ‘Never waste a good crisis’ of was dit al in gang gezet voordat de gasprijzen ondenkbaar hoog werden? Het was al eerder in gang gezet. Altijd zijn er telers die hun horizon verbreden en open staan voor een andere aanpak. Telers en adviseurs die gewoon hun hart volgen in de zoektocht naar een meer natuurlijke aanpak, hun persoonlijke missie hebben. Zo’n wens is echter nog lang geen kant en klare praktijkoplossing. De vraag hoe je een natuurlijker aanpak voor elkaar krijgt zonder productie in te leveren was niet zomaar beantwoord. Dat vraagt om een brede blik, doorzettingsvermogen, wat financiële ruimte en goed samenwerken.

Veranderingen starten vaak door ‘eenlingen’ met een missie, een doel. Als meerdere eenlingen iets beginnen als de tijd er rijp voor is heb je kans dat het vliegwiel op gang komt. In mijn beleving was dat het geval met weerbaar telen. Uiteraard was er ook druk door regelgeving, echter oplossingen kwamen en komen meestal niet door de regelgeving. Soms door een geniaal idee, vaak door het uitproberen van verschillende opties en toeval moet ook niet uitgesloten worden. Het is geen toeval dat we zijn gestart met weerbaar telen en ook niet dat een gezonde bodem daarvoor de basis is. Het is wel toeval dat de bodemweerbaarheid zo snel belangrijk werd en dat de aanpak een belangrijke rol lijkt te spelen in de onderdrukking van wortelknobbelaaltjes. Zo’n onvoorziene rol dat Ekotelers daar weer nieuwsgierig naar waren.

Inmiddels hebben verschillende weerbare strategieën in de praktijk bewezen dat het in chrysant en aardbei mogelijk is om goede producten te leveren én voortgang te boeken op ziekte- en plaagdruk door met aangepaste voeding aan een gezonde bodem te werken. Dit komt doordat mensen hun hart volgen, een doel voor ogen hebben, lef hebben, elkaar uitdagen, doorzetten, fouten accepteren, een brede blik hebben en samenwerken. Kortom het hart op de goede plaats hebben. En dat is superpositief!

Ellen Klein