Fruitteler gebruikt Natupol Tripol voor bestuiving in de buitenlucht

Fruitteler gebruikt Natupol Tripol voor bestuiving in de buitenlucht

Fruitteler Alfred Verstegen werkt samen met zijn broer en neven op hun fruitbedrijf Verstegen VOF in Opijnen, Gerlderland. Zes jaar geleden introduceerden ze hommels van Natupol Tripol voor een optimale bestuiving van hun appel- en perenboomgaarden.

De boomgaard van 80 hectare ligt in de Betuwe en beslaat 45 hectare appels en 35 hectare peren. Tot de geteelde appelvariëteiten behoren Elstar, Goudreinetten, Kanzi, Maribelle, Gala, Red Prince en Golden delicious. Peren zijn onder andere Conference, Tessa en Migo. Ons oudste appelperceel is 15 jaar oud en het jongste is één jaar oud", legt Alfred uit. We innoveren voortdurend en werken steeds duurzamer, door gebruik te maken van drones en kaarten met GPS-tracking die laten zien waar gewasbeschermingsmiddelen of bevruchting moeten worden toegepast. Dit betekent dat we minder chemische middelen gebruiken en waar mogelijk met biologische oplossingen werken.'

Gebruik maken van biologische oplossingen
'Bestrijdingsmiddelen zijn slecht voor nuttige insecten en alles wat je kunt doen om het duurzamer te maken is een goede zaak,' voegt Alfred toe. De Tripol Nestkasten van Koppert werden zes jaar geleden in de appel- en perenboomgaarden geïntroduceerd toen Alfred, die al 35 jaar fruitteler is, merkte dat de bloesems niet optimaal bestoven werden door de honingbijen die op dat moment aanwezig waren. "Hommels zijn actiever dan honingbijen bij lagere temperaturen en we hebben gemerkt dat een combinatie van honingbijen en hommels een grote verbetering is. Alfred gebruikt twee Tripol nestkasten per hectare, om te beginnen in de perenboomgaard en vervolgens in het vroege voorjaar in de appelboomgaard.

Hoewel het weer de laatste jaren onvoorspelbaar is, zorgen we ervoor dat we de nestkasten op tijd bestellen voor de bloesem. De informatievoorziening door de adviseurs van Koppert is goed en ik ben tevreden over de resultaten.

Hulp nodig?