Categorie: Kolom
Publicatiedatum: oktober 31, 2016

Laat de natuur zijn gang gaan

Wat ben ik bevoorrecht dat ik de laatste weken in Canada heb kunnen zijn. Uiteraard voor werk, maar heb er tevens een visvakantie aan vast geplakt in British Colombia.

Op de eerste dag al direct 2 Elanden gezien. De volgende dag kijk ik even om tijdens het vissen en staat er 100 meter van mij af ineens een zwarte beer. Ik sta midden in de rivier en hij staat achter me op de oever.
Toch maar even weggelopen de andere kant op.

In september en oktober is de zalm volop bezig op te trekken en zich voort te planten. Dat moet je een keer gezien hebben. In de rivier slaan ze gaten in het grind ter grote van 4 m² en soms wel 80 cm diep. De mannen verdedigen dit paaigat en vechten met andere zalmen. Daar sta je dan gewoon tussen te vissen op forel.

Na de paai sterven alle zalmen en liggen dan massaal in de rivier en de oevers. Geen fraai gezicht zou je zeggen, maar niets is nuttiger. Beren eten van de resten en ook de massaal aanwezige 'bald eagles' profiteren van dit feestmaal net voor de winter invalt.

De ontlasting van de dieren, die deze zalm eten, wordt als natuurlijke voedingsstof verspreid over de bossen. Daar profiteert de vegetatie dan weer van en de cirkel is rond. Hoe belangrijk deze kringloop is, weet elke natuurliefhebber en verstoring door mensen past daar eigenlijk niet bij.

Hulp nodig?