Categorie: Kolom
Publicatiedatum: oktober 03, 2016

Times are changing

Het lijkt er nu toch echt op dat het klimaat aan het veranderen is. De winter van 2016 was de op één na warmste winter sinds 1706, de nazomer was een stuk warmer dan “normaal”. Dit alles heeft ook gevolgen voor de ontwikkeling van de plagen in de planten.

Zowel binnen als buiten zijn vele plagen nog aanwezig. Ook de ontwikkelingstijd van de plagen is met deze temperaturen veel sneller dan verwacht. Aangepaste strategieën zijn nodig.

Maar ook plaagsoorten veranderen. Vroeger waren problemen als schildluis, dopluis en wolluis niet aan de orde. Of de plagen waren nog niet in Nederland of de breedwerkende pesticiden zorgden ervoor dat deze plagen geen kans hadden tot ontwikkeling. Actieve stoffen die nog mogen worden gebruikt veranderen. Andere strategieën zijn nodig.

Markten veranderen. De verkoop van bloemen gebeurde vroeger voor het grootste gedeelte voor de klok. Maar ook hier worden andere verkoopkanalen aangewend om de verkoop van bloemen te kunnen garanderen en betere prijzen te krijgen.

Koppert is van origine gespecialiseerd in de geïntegreerde beschermde teelt. Tegenwoordig heeft Koppert een productrange voor een holistische aanpak van de plant voor zowel de beschermde teelt en buitenteelt. Met andere expertises wordt dit aangepakt.

Veranderingen zijn voor mensen vaak moeilijk. Je verlaat je vertrouwde comfortzone om nieuwe dingen te bereiken. Mijn inziens moeten we nu veranderen en creatief nadenken over nieuwe oplossingen. Vroeger is geweest en sta open voor nieuwe strategieën en expertises. Koppert als ‘Partner with Nature’ helpt u graag daarmee verder.

Hulp nodig?