Categorie: Kolom
Publicatiedatum: november 02, 2015

Spirituele bloemen

Ik vind het interessant om na te denken over waarde en betekenis. Ik vroeg me af waarom mensen eigenlijk van bloemen en bloeiende planten houden. Uiteraard omdat ze kleur geven aan onze omgeving. Maar de betekenis van bloemen gaat veel dieper.

Talloze dichters vertellen ons dat we als bloemen zijn: we bloeien, maar verwelken en sterven ook als zij. Een spiritueel leraar maakte me duidelijk dat alles in het leven een hemelse component heeft, maar dat sommige dingen hemelser zijn dan andere. Op deze schaal staan bloemen, na de muziek helemaal bovenaan. Dante eindigde zijn Goddelijke komedie met de beschrijving van de hoogste hemel als een witte roos. De favoriete preek van Boeddha was er een waarin hij niets zei, maar een bloem omhoog hield. Passiebloemen verwijzen naar het kruisigingsverhaal van Jezus, google daar maar eens op.

Er horen bloemen bij een begin (geboorte, bruiloft, afstuderen) en bij een eind (begrafenissen). We gebruiken ze op deze momenten, omdat mensen vroeger wisten dat het op die momenten heel belangrijk was om te gedenken dat er nog wereld(en) hierboven zijn. Het belangrijkste is echter dat bloemen bloeien. De bloei is het perfecte aardse symbool van de schoonheid en compleetheid waarnaar we diep vanbinnen verlangen. Wat een geweldige bron van verhalen waarmee kwekers, verkopers, schikkers, binders en schenkers van bloemen hun voordeel kunnen doen voor de beleving rond de producten. Ik ga even naar de bloemist voor een bos lelies voor bij een mooi verhaal voor mijn geliefde.

Auteur: Maren Schoormans (verkoopleider Nederland), e-mail mschoormans@koppert.nl