Categorie: Kolom
Publicatiedatum: augustus 02, 2016

Onze 'partner' is onze grootste concurrent

Mijn buren vragen vaak om advies wanneer hun plantjes weer eens belaagd worden door een plaag. Vroeger kochten ze ‘een middeltje’ bij een tuincentrum dat even werkt en vervolgens komt de plaag drie keer zo erg terug. Mijn advies luidt ook meestal: “doe alsjeblieft niets en je zult vanzelf zien dat allerhande sluipwespen, lieveheersbeestjes, roofwantsen, zweefvliegen, gaasvliegen, roofmijten en andere rovers de plaag te lijf gaan.” Ik voeg er vaak aan toe dat het bedrijf waarvoor ik werk ook gewoon de beste strategieën kopieert uit de natuur. Onze slogan is niet voor niets: ‘Partners with Nature’.

In de professionele praktijk is het niet veel anders. Ik zie soms tuinders hopeloos bij ons aankloppen omdat geen enkel chemisch middel meer helpt en sommige plagen lopen volledig uit de hand. In zo’n geval kan ‘stoppen met spuiten’ al heel veel helpen. U zult zien dat natuurlijke vijanden vanzelf terug keren, maar dat heeft even tijd nodig. Gelukkig hebben wij veel bestrijders in huis die ook direct meewerken aan een oplossing en daar helpen we u graag bij op weg. Echter….. er is één concurrent die ons soms te snel af is en dat is de natuur. Het kan zo zijn dat natuurlijke vijanden van plagen zich vanzelf vestigen op het moment dat chemische middelen niet meer in de weg zitten.

Maar goed, voor deze concurrent kan ik niet meer dan een eervolle buiging maken, want uiteindelijk hebben wij de kunst van deze partner afgekeken.

www.partnerswithnature.nl

Alex van der Heiden