Categorie: Kolom
Publicatiedatum: augustus 29, 2016

Koude ketting

Ik ben net een week terug van vakantie in Mexico waar voor mijn gevoel de temperatuur gedurende 3 weken niet onder de 37 graden is geweest, en we hebben hier in Nederland te maken gehad met een hittegolf waardoor heel het land in rep en roer was.

Kinderen werden als aangespoelde walvissen nat gehouden met behulp van brandslangen, elke vorm van inspanning werd ten strengste afgeraden en bejaarden werden in de koelkast gestopt als onderdeel van het nationaal hitteplan.

Bij Koppert zijn we eigenlijk het hele jaar bezig met een hitteplan, aangezien we hier dagelijks de optimale omstandigheden moeten creëren voor het transport voor onze biologische bestrijders. Deze koude ketting van onze deur tot de deur van onze klant moet ervoor zorgen dat we producten in optimale staat bij de klant krijgen.

En aangezien we zo onderhand het grootste gedeelte van de wereld beleveren, betekent dit dat onze afdeling Quality Assurance op haast wetenschappelijke wijze elk transport analyseert. Op deze manier wordt voor iedere bestrijder bepaald wat de optimale omstandigheden zijn wat betreft bijvoorbeeld temperatuur en CO2. Vervolgens wordt er gekeken naar de klimatologische omstandigheden en de lengte van het transport om zodoende een perfect product te kunnen garanderen.

En met succes. Nadat onze bestrijders een reis achter de rug hebben waar ik, nadat ik 13 uur krom in een vliegtuig heb gezeten terwijl ik wanhopige pogingen heb gedaan om te slapen, soms nog wel eens jaloers op ben, zijn ze inzetbaar om teelten waar dan ook ter wereld een stukje groener te maken.

Auteur: Benjamin Breman (sierteelt consultant) - email bbreman@koppert.nl