Categorie: Kolom
Publicatiedatum: december 21, 2015

Creatief met Latino’s

Zeven jaar heb ik in Latijns-Amerika gewoond en een gedeelte van mijn hart ligt daar nog steeds. Een deel van de charme van Latijns-Amerika zit hem, wat mij betreft, in de creativiteit van de Latino.

Dit merk je bij alle aspecten van het leven. Met enige regelmaat zie je op straat voertuigen die met elastiekjes en paperclips aan elkaar lijken te zitten. Zo heb ik wel eens in een taxi gezeten waarvan een gedeelte van de versnellingspook was vervangen door een stoelpoot en de richtingaanwijzer een schroevendraaier was.

Deze creativiteit zie je ook in de tuinbouw met enige regelmaat terug. Zo heb ik meerdere malen meegemaakt dat er zich tijdens een bezoek aan een klant een praktische complicatie voordeed en dat deze nog tijdens mijn bezoek werd verholpen doordat een van de teeltmedewerkers zich op MacGyver-achtige wijze enige tijd terugtrok in een schuurtje om enige tijd later naar buiten te komen met een roofmijtenzakjesophangmachine of iets dergelijks.

De meeste voldoening haal ik uit situaties waarbij de eerder beschreven creativiteit hand in hand gaat met onze innovatieve biologische oplossingen. Tijdens mijn laatste bezoek aan Mexico heb ik samen met het grootste sierteeltbedrijf in Mexico gekeken naar de mogelijkheden om, naast de toepassing van onze biologische bestrijders waar ze al een jaar of 10 mee bezig zijn, ook structurele toepassingen te doen met onze NatuGro producten. De proeven die (vanzelfsprekend met ondefinieerbare apparatuur met een hoog surprisegehalte) in verschillende gewassen gedaan zijn, genereren nu in een aantal gewassen al meer productie en kwaliteit en daardoor ook veel enthousiasme en energie.

Ook in Mexico zien de vooruitstrevende bedrijven dat een natuurlijke en duurzame teelt de toekomst heeft!