Advies over bestuiving van belichte gewassen

Aangezien hommels afhankelijk zijn van voldoende daglicht, kan kunstlicht worden gebruikt om goede bestuivingsomstandigheden te garanderen. Aangezien hommels te maken kunnen krijgen met oriëntatieproblemen wanneer er onvoldoende daglicht is (met name 4 tot 10 weken voor of na de kortste dag, afhankelijk van de breedtegraad en de omgeving) zou er een snelle achteruitgang van de kolonies kunnen optreden. In de steeds veranderende wereld van de landbouw heeft het gebruik van kunstlicht een revolutie teweeggebracht in de teelt van gewassen door de daglichturen te verlengen en productie het hele jaar door mogelijk te maken. Deze technologische vooruitgang gaat echter gepaard met de kritische uitdaging om een efficiënte bestuiving in binnenruimtes te garanderen.

Terwijl bestuiving in de open lucht vaak wordt vergemakkelijkt door natuurlijke middelen zoals wind en insecten, vereisen kunstmatig verlichte gewassen zorgvuldige overweging en bewuste ingrepen om optimale bestuivingspercentages te bereiken. In dit artikel gaan we dieper in op de unieke aspecten van bestuiving in binnenomgevingen en geven we waardevol advies over het overwinnen van mogelijke obstakels. Van het begrijpen van de rol van verschillende bestuivingsmethoden tot het implementeren van slimme strategieën voor het aantrekken van bestuivers, we willen je voorzien van de kennis en inzichten die essentieel zijn voor succesvolle bestuiving in je kunstmatig verlichte gewassen.

Tips voor bestuiving in kunstmatig verlichte gewassen

Introductie van het Wireless Beehome-System (WBH)

Om daglichtgerelateerde problemen tegen te gaan, adviseren wij de installatie van ons Wireless Beehome-System (WBH). Met het WBH-systeem kunnen telers hommels laten vliegen tijdens perioden met voldoende daglicht. Gemiddeld mogen hommels vliegen tussen 10:00 uur 's ochtends en 14:00 uur 's middags (4 weken voor/na de kortste dag), met een half uur extra per week. Voor een optimale bestuivingsduur kun je het WBH-systeem aansluiten op je klimaatcomputer om de actuele lichtintensiteit te meten.

Plaatsingsadvies in kunstmatig verlichte gewassen

Houd voor de beste resultaten rekening met de volgende plaatsingsadviezen in kassen met kunstlicht:

  • Plaats hommelkasten in regio's met hogere breedtegraden (Scandinavië - Noord-Europa) hoog in of boven het gewas vanaf week 40 (+4) tot week 10 (-4).
  • Plaats de kolonies zo dat ze direct en vroeg daglicht ontvangen
  • Zorg voor schaduw voor de kolonies tijdens intens zonlicht tussen 11:00 en 15:00 uur, vooral in de herfst en het vroege voorjaar.
  • Zorg dat het vroege daglicht niet wordt geblokkeerd door zijschermen, polycarbonaat zijwanden of andere filters.
  • Schakel tussen week 6-10 terug naar de normale hommelkastverdeling op basis van de breedtegraad.

Sneeuw tijdens bestuiving

Hoe bestuiven tijdens sneeuw? Tijdens sneeuwval wordt de oriëntatie ernstig verstoord omdat sneeuw 90% van het UV-licht reflecteert. Als sneeuw de kas bedekt, werkt het als een effectieve UV-filter, wat de bestuiving beïnvloedt. Monitor de bestuiving en overweeg om extra hommelkasten te plaatsen of tijdelijk handbestuiving uit te voeren wanneer de natuurlijke bestuiving onvoldoende is. Verwijder waar mogelijk sneeuw van het kasdak.

Energieschermen en groeilampen

Het gebruik van energieschermen in kunstmatig verlichte kassen kan leiden tot verminderde lichtniveaus, wat de navigatie van hommels beïnvloedt. Om dit tegen te gaan, synchroniseer de opening van hommelkasten met het energiescherm en de daglichtcyclus, zodat de hommels alleen kunnen vliegen als er voldoende daglicht is (bijv. tussen 10:00 en 15:00 uur). Als het energiescherm een hele dag gesloten blijft, is het beter om de hommelkasten ook te sluiten. Hommels kunnen vliegen en foerageren onder kunstlicht, maar kunnen moeite hebben om zich te oriënteren en terug te keren naar de nestkasten in een omgeving die alleen verlicht wordt door kunstlicht.

Invloed van groeilicht op bestuiving

Het gebruik van groeilicht, vooral in de winter om de planten meer daglicht te geven, kan problemen opleveren voor hommels. Groeilampen zenden het lichtspectrum uit dat relevant is voor de groei en ontwikkeling van planten (400-700 nm), maar missen het UV-spectrum dat nodig is voor de oriëntatie van hommels. Bovendien kan de hitte van de lampen de vleugels van hommels beschadigen als ze naar de lampen vliegen, en meerdere lichtbronnen kunnen verwarring veroorzaken in hun oriëntatie.

Om te voorkomen dat hommels doelloos door het gewas vliegen, wordt geadviseerd om de groeilampen ruim voor zonsondergang uit te doen om hun terugkeer naar de nestkast aan te moedigen.

LED-lampen en bestuiving

Op basis van ervaringen met LED-verlichting in Nederlandse kassen sinds 2008 zijn er geen problemen waargenomen die vergelijkbaar zijn met reguliere kunstverlichting. Daarom is voor het gebruik van rode en blauwe LED-verlichting de Wireless Bee Home (WBH) niet nodig.