Monilinia spp.

Monilinia of bruinrot van vruchten

Algemeen

Bruinrot is een van de schadelijkste ziekten voor steenvruchten zoals perzik, nectarine, abrikoos, kers en pruim. Vooral tijdens de opslag na de oogst kunnen grote verliezen optreden.

Levenscyclus en uiterlijk van Monilinia

Monilinia overwintert als mycelium in gevallen, besmette vruchten of in tumoren op scheuten. Conidiën (sporen) die zich in de tumoren hebben gevormd, besmetten het gewas in het voorjaar. Monilinia spp. kunnen verschillende plantenorganen besmetten, waardoor vruchtrot, stengelrot en bruinrot in onrijpe en rijpe vruchten ontstaat. Van al deze organen zijn de rijpe vruchten de meest gevoelige fase. Gaatjes of kleine scheurtjes op de vruchten, veroorzaakt door hagel, vogels of machines tijdens de oogst, zijn de belangrijkste toegangspunten voor Monilinia, maar sommige Monilinia-soorten kunnen ook via natuurlijke openingen zoals huidmondjes binnendringen. De schade hangt af van de weersomstandigheden maar de verliezen zijn met name aanzienlijk bij een hoge luchtvochtigheid, warme temperaturen en overvloedige regenval vóór de oogst.

Waardplanten

Monilinia komt voor in alle fruitsoorten, maar vaker in steenvruchten (zoals perziken en kersen) dan in appels en peren.

Preventie van Monilinia

De belangrijkste maatregel om verdere besmetting te voorkomen, is het terrein schoonhouden en de besmette vruchten regelmatig verwijderen. De vruchten in de opslag moeten regelmatig worden geïnspecteerd op Monilinia. Besmette vruchten zijn niet meer houdbaar en besmetten de omliggende vruchten. Het is belangrijk om besmette vruchten zo snel mogelijk te verwijderen. De infectie kan zich verspreiden naar gezonde vruchten en de hele kist kan binnen korte tijd gaan rotten. De relatief lange incidentieperiode, van bloei tot na de oogst, kan leiden tot de opbouw van ziektedruk tijdens het groeiseizoen. Met een regelmatig (geïntegreerd) preventief spuitschema kan een verhoging van de ziektedruk tijdens de teelt onder controle worden gehouden en wordt ervoor gezorgd dat er tijdens de opslagperiode minder besmettingen optreden.

  • Verwijder tijdens de wintersnoei de aanwezige poppen en verbrand deze.
  • Vernietig de besmette vruchten tijdens de rijp- en oogsttijd.
  • Gebruik preventieve fungiciden zoals Noli.
  • Het is zeer raadzaam om de gevallen vruchten te verwijderen om zo de verspreiding van de Monilinia-schimmel te beperken voor het volgende seizoen.
  • Voorkom beschadiging van de vruchten tijdens de oogst.
  • De vruchten in de opslag moeten regelmatig worden geïnspecteerd op Monilinia en onmiddellijk worden verwijderd als ze besmet zijn.