Thrips tabaci

Tabakstrips

Algemeen

De tabakstrips (Thrips tabaci) komt over de hele wereld voor. Het insect komt buiten voor op allerlei gewassen en veroorzaakt daar vooral ernstige schade in ui en prei. In de kas leidt deze tripssoort tot schade in komkommerachtigen, tomaat, paprika, aubergine, roos, chrysant, gerbera, anjer, bolgewassen en allerlei andere gewassen.

Play video

Levenscyclus en uiterlijk van de tabakstrips

De tabakstrips (Thrips tabaci) doorloopt zes ontwikkelingsstadia: ei, 2 larvenstadia, voorpop, pop en ten slotte het volwassen insect.

De eieren van de tabakstrips (Thrips tabaci) zijn niervormig en worden gelegd in bladeren, bloemblaadjes en zachte stengeldelen. Ze worden in het plantweefsel gelegd met een op een zaag gelijkende legboor. De larven zijn licht- tot geelgroen van kleur, hebben een grote kop en helderrode ogen. De kleur van de adult hangt af van de voedselbron.

De tabakstrips (Thrips tabaci) verpopt zich over het algemeen in de grond, maar er zijn ook poppen te vinden op bladeren, in bloemen of op andere beschutte plaatsen. De voorpop- en popstadia zijn te herkennen aan de vleugelaanleg. In vergelijking met een voorpop heeft een pop langere vleugelstompjes en langere antennen, die achterwaarts over de kop zijn gebogen. De voorpop- en popstadia eten niet en ze bewegen alleen als ze worden verstoord.

Schadebeelden

Een trips veroorzaakt schade aan de plant door cellen van het oppervlakteweefsel aan te prikken en leeg te zuigen. Het weefsel rondom deze voedingsplaatsen sterft vervolgens af. Hierdoor ontstaan zilvergrijze vlekken op de bladeren, en de zwarte puntjes van de uitwerpselen zijn een aanwijzing voor de aanwezigheid van trips in het gewas. De groeikracht van de plant vermindert door verlies van bladgroen. Bij een ernstige aantasting kunnen de bladeren verdrogen.

De tabakstrips (Thrips tabaci) bevindt zich meestal langs grote bladnerven, dus waar deze nerven bij elkaar komen is de meeste schade waar te nemen. Beschadiging van vruchten, bijvoorbeeld in komkommer, treedt pas op als het gewas ernstig aangetast is. In sommige landen is de tabakstrips (Thrips tabaci) een belangrijke vector van het tomatenbronsvlekkenvirus is.

Neem contact met ons op

Koppert Biological Systems

Thanks for your request!

Something went wrong, please try again

Wilt u meer weten over ons bedrijf en onze producten? Neem contact op met een van onze experts.
Onze producten en oplossingen zijn bedoeld voor professioneel gebruik in de tuinbouw.

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.
Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en teeltgerichte adviezen rechtstreeks in uw mailbox

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.
Naar boven