Helicoverpa armigera

Katoendaguil

Algemeen

De katoendaguil (Helicoverpa armigera) komt voor in tropische en subtropische gebieden in alle werelddelen, behalve Noord-Amerika. Larven van de katoendaguil (Helicoverpa armigerazijn zeer polyfaag en voeden zich met gewassen zoals katoen, sorghum, tomaat, suikermaïs, bonen, soja, tabak, zonnebloemen en diverse fruitgewassen. In de kas wordt met name tomaat aangetast.

Levenscyclus en uiterlijk van de katoendaguil

De eieren worden individueel afgezet op jonge scheuten, vlak bij knoppen, bloemen, vruchten of op bladeren. Ze zijn vrijwel rond met een afgeplatte basis en een diameter van ongeveer 0,5 mm. In het begin zijn ze glanzend geelwit, maar hun kleur verandert in bruin vlak voordat ze uitkomen.

De rupsen van de katoendaguil (Helicoverpa armigera) doorlopen meestal zes stadia, alhoewel er onder bepaalde omstandigheden vijf of zeven stadia kunnen voorkomen. Jonge rupsen zijn geelwit tot roodbruin met donkere vlekken. In latere stadia wordt de kop gemarmerd, en op het lichaam zijn dan drie duidelijke donkere banden in de lengterichting aanwezig met vele lichter gekleurde golvende banden ernaast. De kleur van de oudere rups is uitermate variabel. Hij kan groen, strogeel, zwart of roze-, bruin-, of roodachtig zijn. Volgroeide rupsen zijn 30 tot 40 mm lang. In het eerste stadium zijn de rupsen het meest mobiel en bewegen ze zich als spanrupsen. Rupsen kunnen zich agressief en kannibalistisch gedragen. De verpopping vindt plaats in de grond. De poppen zijn 14 tot 18 mm groot en hebben een gladde bruine huid.

Volwassen vrouwtjes van de katoendaguil (Helicoverpa armigera)  zijn bruinachtig oranje motten met een lichaamslengte van ongeveer 18-19 mm en een spanwijdte van ongeveer 40 mm. De grijsgroene mannetjes zijn kleiner. De voorvleugels zijn aan de rand afgezet met een rij zwarte stippen. De achtervleugels zijn zowel bij het mannetje als bij het vrouwtje crèmekleurig met een donkerbruine band aan de buitenrand.

Schadebeelden

Net uitgekomen rupsen voeden zich met zachte bladeren, waarbij ze kleine gaatjes maken. Als ze het tweede stadium hebben bereikt, kunnen ze vruchten binnengaan via een klein gaatje, vaak naast de vruchtsteel. Tijdens hun ontwikkeling veroorzaken de rupsen de meeste schade in vruchten door het graven van gangen. Alle vruchten kunnen worden aangetast maar er is een voorkeur voor kleine vruchten. Aangetaste vruchten stoppen met groeien, worden snel rijp en vallen af. Bij peulvruchten worden de bloemen aangetast en kunnen de zaadlijsten worden doorboord.

Bestrijding van de katoendaguil

Koppert biedt diverse oplossingen voor de biologische bestrijding van de katoendaguil.

Neem contact met ons op

Koppert Biological Systems

Thanks for your request!

Something went wrong, please try again

Wilt u meer weten over ons bedrijf en onze producten? Neem contact op met een van onze experts.
Onze producten en oplossingen zijn bedoeld voor professioneel gebruik in de tuinbouw.

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.
Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en teeltgerichte adviezen rechtstreeks in uw mailbox

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.
Naar boven