Neomyzus circumflexus

Gevlekte bladluis

Algemeen

De gevlekte bladluis (Neomyzus circumflexus) komt over de hele wereld voor en heeft een brede waardplantenreeks. In een gematigd klimaat vormt deze bladluis voornamelijk een plaag in kassen, waar hij allerlei siergewassen aantast, zoals chrysanten, begonia en fuchsia, en daarnaast ook paprika. 

Levenscyclus en uiterlijk van de gevlekte bladluis

Bladluizen vervellen vier keer voordat ze het volwassen stadium bereiken. Elke keer blijft er een witte vervellingshuid achter die hun aanwezigheid in het gewas verraadt. 

De gevlekte bladluis plant zich volledig ongeslachtelijk voort, met onbevruchte levendbarende vrouwtjes die voortdurend nieuwe generaties vrouwtjes voortbrengen. De levenscyclus van deze bladluis bevat geen geslachtelijk stadium.  

De vleugelloze vrouwtjes van de gevlekte bladluis zijn glanzend witachtig, geelachtig of groen. Ze hebben zwarte dwarsbanden achter de kop, die onderbroken worden langs de middellijn. Verder hebben ze een grote hoefijzervormige vlek op de rugzijde van het achterlijf. Deze zwarte tekening kan zeer variabel zijn. Volwassen vrouwtjes zijn ongeveer 1,2-2,6 mm groot. Onvolwassen gevlekte bladluizen hebben meestal dezelfde basiskleur als hun ouders, maar zonder de kenmerkende zwarte tekening.

Schadebeelden

Grote kolonies van gevlekte bladluizen kunnen de groeikracht van de plant sterk verminderen en de plant doden door plantensap te zuigen. Ook bij lagere dichtheden kunnen de bladluizen planten beschadigen doordat ze grote hoeveelheden honingdauw produceren, die een uitstekende voedingsbodem vormen voor roetdauwschimmel. Als de schimmel een groot deel van de bladeren bedekt, kan de fotosynthese geremd worden. Ook resulteert dit in een onaantrekkelijke plant met een veel lagere marktwaarde. Neomyzus circumflexus kan ook plantenvirussen overdragen.

Neem contact met ons op

Koppert Biological Systems

Thanks for your request!

Something went wrong, please try again

Wilt u meer weten over ons bedrijf en onze producten? Neem contact op met een van onze experts.
Onze producten en oplossingen zijn bedoeld voor professioneel gebruik in de tuinbouw.

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.
Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en teeltgerichte adviezen rechtstreeks in uw mailbox

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.
Naar boven