Chaetosiphon fragaefolii

Aardbeiknotshaarluis

Algemeen

De aardbeiknotshaarluis (Chaetosiphon fragaefolii) komt over de hele wereld voor en is de belangrijkste bladluizenplaag op aardbei. Hij veroorzaakt directe schade door het voeden en draagt virussen over.

Levenscyclus en uiterlijk van de aardbeiknotshaarluis

Bladluizen vervellen vier keer voordat ze het volwassen stadium bereiken. Elke keer blijft er een witte vervellingshuid achter die hun aanwezigheid in het gewas verraadt. De aardbeiknotshaarluis plant zich uitsluitend ongeslachtelijk voort, met onbevruchte levendbarende vrouwtjes die voortdurend nieuwe generaties vrouwtjes voortbrengen. De bladluizen overwinteren in ongeslachtelijke vorm. Er is geen geslachtelijk stadium en er worden geen eieren gelegd. 

Volwassen vleugelloze vrouwtjes van Chaetosiphon fragaefolii zijn doorschijnend geelwit tot lichtgroengeel en hebben rode ogen. Het lichaam is bezet met opvallende knotsvormige haren, vandaar de naam. Het zijn relatief kleine bladluizen van slechts 0,9-1,1 mm groot.  

Het vrouwtje voedt zich met name aan de onderkant van jonge bladeren. Buiten verschijnen in mei en juni gevleugelde bladluizen in het veld, die zich verspreiden naar andere planten en velden. Van oktober tot december verschijnen er weer gevleugelde bladluizen.

Schadebeelden

Chaetosiphon fragaefolii is een van de ernstigste plagen in aardbei. Directe schade wordt veroorzaakt door het sap dat de bladluizen uit de plant zuigen, waardoor de opbrengst en kwaliteit van het fruit afnemen. De bladeren worden niet misvormd, maar de bladeren en vruchten worden snel kleverig door de honingdauw die de bladluizen uitscheiden. Op de honingdauw groeit roetdauwschimmel. De aardbeiknotshaarluis is een belangrijke vector van diverse plantenvirussen die aardbei aantasten. 

Bestrijding van de aardbeiknotshaarluis

Koppert biedt diverse oplossingen voor de biologische bestrijding van de aardbeiknotshaarluis.

Neem contact met ons op

Koppert Biological Systems

Thanks for your request!

Something went wrong, please try again

Wilt u meer weten over ons bedrijf en onze producten? Neem contact op met een van onze experts.
Onze producten en oplossingen zijn bedoeld voor professioneel gebruik in de tuinbouw.

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.
Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en teeltgerichte adviezen rechtstreeks in uw mailbox

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.
Naar boven