Volop middelen tegen Duponchelia in potplanten

Koppert teeltadvies potplanten - Duponchelia

Momenteel lijkt op verschillende bedrijven de druk van de Duponchelia-mot toe te nemen, onder andere in succulenten, cyclaam, calathea, begonia en gerbera. De verborgen levenswijze van de rups en de mot maakt het soms lastig om de plaag op tijd op te merken.

U voorkomt vervelende verrassingen door feromoonvallen met het feromoon Pherodis op te hangen. Dit feromoon trekt uitsluitend de mannetjesmotten aan en het geeft u een goede indicatie van de populatiedruk in de kas.

U hoeft de feromooncapsules niet te openen, het feromoon dampt namelijk door het plastic heen. De voordelen daarvan zijn dat het feromoon niet snel vervliegt en zes weken werkzaam blijft. Leg de capsules met een tangetje in de lijmval.

Tegen de rupsen van Duponchelia adviseren we om nematoden (Capsanem) toe te passen. U kunt deze afwisselen met een product op basis van Bacillus thuringiensis.

Vergeet ook de bodemroofmijten niet. Macro-Mite en Entomite eten bijvoorbeeld ook de eieren van Duponchelia fovealis. Het wegvangen met vanglampen kan ook bijdragen aan de bestrijding van de mot.
Er staan dus genoeg instrumenten tot uw beschikking. Gebruik ze op de juiste manier, dan heeft u het meeste effect! Vraag zonodig uw consultant om advies.

Cryptobug-L pakt wolluis aan

20 02 2017
Cryptobug-L pakt wolluis aan

Cryptobug-L bevat het larvenstadia 2 en 3 van de roofkever Cryptolaemus montrouzieri. Deze larven zijn zeer vraatzuchtig en pakken met goed resultaat...

Thrips setosus

11 07 2016
Thrips setosus in hortensia

Thrips setosus of ‘Japanese flowerthrips’ is een voor Nederland relatief nieuwe tripssoort. In Hortensia zien we deze soort al een paar jaar, maar we...