Hoog tijd voor biologische aanpak van bladluizen

We maken een overgang door van donker weer - en een lage plaagdruk - naar langere dagen. Dat vraagt om een alerte houding. Vooral bladluizen zijn steeds moeilijker te bestrijden. Enerzijds schroeven retailketens hun eisen op; zij willen steeds minder of helemaal geen residu zien van middelen op basis van neonicotinoïden.

Anderzijds wordt het pakket middelen smaller en zijn er etiketaanpassingen: méér middelen mogen nog maar slechts enkele keren worden toegepast.Het betekent dat de teler minder mogelijkheden heeft om chemisch en volvelds in te grijpen of te corrigeren. Daarom is het hoog tijd om een goed plan voor een geïntegreerde aanpak van bladluizen op te stellen. Uitgangspunt daarbij is dat bladluizen zoveel mogelijk op een biologische wijze worden bestreden.

Hier geldt: hoe eerder, hoe beter. Met een biologische aanpak kunnen bladluizen geen resistenties opbouwen tegen chemische middelen, waardoor de weinige middelen die overblijven hun werking behouden. Kies dus voor teeltzekerheid en haal uit de biologische aanpak van luizen wat er in zit. Uw consultant helpt u graag verder!

Auteur: Rianne Lek - consultant outdoor

Spint komt op in komkommer

08 03 2018

Op veel komkommerbedrijven, zeker op bedrijven die al langer geplant staan, worden nu de eerste spintplekjes zichtbaar in het gewas. Bij de vroege...

Buxusmot in opmars

22 02 2018

De buxusmot vormt een bedreiging voor boomkwekerijen, parken en tuinen. De buxusmot werd voor het eerst in 2007 in Nederland gesignaleerd en is...