Schimmelziekten

Inleiding
Schimmelziekten zijn een probleem in veel gewassen. Ze zijn te herkennen aan verschillende schadebeelden. Een enkele schimmelinfectie kan een combinatie van deze schadebeelden vertonen, die kan verschillen per gewas.

Levenswijze
Rot en verwelking worden meestal veroorzaakt door bodemschimmels, die de plant via de wortel infecteren.

Schadebeelden

  • Weefsel verwelkt. Kiemplantjes gaan slap hangen en sterven af. Bladeren en stengels van grotere planten gaan slap hangen, verkleuren en verdrogen.
  • Weefsel sterft af (necrose). Zichtbaar als kleine geelbruine plekjes, die in diameter toe kunnen nemen en zich eventueel uitbreiden over het weefsel.

Ook kan het weefsel over grotere vlakken verkleuren. Op deze plekken kunnen zich sporen vormen, die zichtbaar zijn als poeder of ‘pluis’. Blad en stengel worden bedekt door mycelium. Meestal zichtbaar als een dunne, viltige, witte tot donkergrijze laag die zich over het weefsel verbreidt. Vorming van lichte plekjes/stippels die oranje, geel of bruin verkleuren op het blad en stengel (roest). Na enige tijd breken de sporen door het blad- of stengeloppervlak. Zichtbaar als kleine, gekleurde uitstulpingen bedekt met fijn poeder van dezelfde kleur.

Misvormingen aan bladeren, stengel, bloemen en/of vruchten. Wortel- en/of stengelrot. Zichtbaar aan verrotting van plantendelen. Meestal verkleurt het weefsel donkerbruin tot zwart. Mycelium en sporen kunnen zichtbaar worden als ‘pluis’ of poeder. Delen van het weefsel verslijmen. Bovengelegen weefsel sterft meestal af.