Categorie: Artikel
Publicatiedatum: oktober 16, 2019

Steinernema feltiae: de beste remedie tegen de eikenprocessierups

Onze adviseur:

Arno van der Zwan Productspecialist micro
Haard van EPR De eikenprocessierups is het beste te bestrijden in de eerste twee stadia van zijn levenscyclus.

Steinernema feltiae: de beste remedie tegen de eikenprocessierups

Onderzoek van Koppert en praktijkervaringen wijzen uit dat het aaltje Steinernema feltiae van Koppert de beruchte eikenprocessierups uitstekend weet te bestrijden. Dat is goed nieuws voor gemeenten en andere groenbeheerders, die elk jaar en bijna tevergeefs steeds meer geld in de bestrijding van het plaaginsect moeten stoppen.

Gemeenten en andere beheerders van openbaar groen en natuur bestrijden de rups op tal van manieren. Van afbranden, afspoelen en het wegzuigen van de nesten tot en met het plaatsen van nestkastjes voor koolmezen (die de rups vreten) en het zaaien van kruidenmengsels die natuurlijke vijanden van de rups moeten aantrekken. Geen van die technieken is afdoende.

Prima preventieve werking
De nematoden van Koppert zijn een goed alternatief, vertelt accountmanager Arno van der Zwan. "Ons aaltje Steinernema feltiae blijkt een sterk preventieve werking te hebben. Dit hebben wij in eigen onderzoek vastgesteld, maar we horen het ook van de uitvoerders. Onze aaltjes kunnen op de eerste twee stadia van de rups worden gespoten. Hoe kleiner de rups, hoe beter de werking. Het voordeel is dat andere insecten dan niet worden gedood, want de eikenprocessierups is al heel vroeg in het voorjaar actief. Hij zit dan als eerste en als enige in de bomen, alleen hij wordt dus gepakt. Met het oog op de biodiversiteit is dat een groot pluspunt", zegt Arno.

De sleutel tot succes
Zoals altijd met nematoden is een precieze toepassing de sleutel tot succes. Gemeenten of de uitvoerders moeten de besmetting goed monitoren, zodat zij de aaltjes op het juiste stadium op de bomen spuiten. Het weer op het moment van bespuiting is ook belangrijk:

  • nooit overdag spuiten maar 's avonds, als de rupsen actief zijn;
  • nooit spuiten als het regent, want regen verdunt de spuitvloeistof;
  • en nooit in de felle zon of bij harde wind, dan droogt de spuitvloeistof te snel op.

"Wij zijn ervan overtuigd dat ons aaltje de beste remedie is", zegt Arno van der Zwan. Zijn collega's van R&D hebben ook al een sterke bestrijdende werking van Steinernema feltiae op de dennenprocessierups vastgesteld, die als nieuwe bedreiging wordt gezien.

"Gegarandeerd sterke bestrijding"
Wolterinck BV in Beltrum is specialist in boomverzorging en onkruidbeheersing op verhardingen en werkt in opdracht van gemeenten en andere overheden. Mede-eigenaar en algemeen directeur Ivo de Groot ziet de bestrijdende kracht van Steinernema feltiae op de eikenprocessierups. "Wij gebruiken het aaltje al enkele jaren. Het product heeft bij ons de voorkeur boven producten op basis van Bacillus thuringiensis. Dat kan pas worden gebruikt als de bomen blad dragen. Het gebruik van aaltjes is ook in stedelijk gebied een betere oplossing."

Wolterinck BV spuit de aaltjes als het eipakket van de rupsen uitkomt. Eventueel is een tweede bespuiting mogelijk, met aaltjes of met aaltjes plus producten op basis van Bacillus thuringiensis. "Dat werkt een dag of tien en als de bomen minimaal 30 procent bladbedekking hebben, kun je ook van het bestrijdend effect van naar producten op basis van Bacillus thuringiensis profiteren."

Fervent voorstander
Wolterinck BV is fervent voorstander van het gebruik van Steinernema tegen de eikenprocessierups. Ivo de Groot: "Het product heeft gegarandeerd een sterke, preventieve werking, het is honderd procent natuurlijk en het spaart de biodiversiteit."

Hij hoopt dat de gemeenten en andere groenbeheerders hun naïviteit loslaten. "De eikenprocessierups is een plaag, met een hoofdletter P, en hij is gevaarlijk voor de volksgezondheid."

Hulp nodig?